Bezorgde vader: Waar moeten kinderen straks heen als jeugdsozen sluiten in dorpen Tynaarlo?

DONDEREN - "Als de jeugdsozen en kinderwerk uit de kleine kernen in de gemeente Tynaarlo verdwijnen, dan blijft er helemaal niets over voor de jeugd." Dat zegt de bezorgde vader Gerrit Eikelboom uit Donderen.
Welzijnsstichting Trias krijgt vanaf 2017 fors minder subsidie van de gemeente Tynaarlo. Eikelboom vreest dat daardoor de deuren van de ongeveer zeven jeugdsozen sluiten en dat kinderwerk verdwijnt. De bezorgde vader stuurde daarom een brandbrief aan het college van B en W in Tynaarlo.

'Trieste ontwikkeling'

"Dit is een zeer trieste ontwikkeling ten aanzien van de leefbaarheid in de dorpen voor de jeugd", schrijft Eikelboom in de brief. Volgens hem wordt de jeugdsoos in Donderen heel goed bezocht en zal er in de andere dorpen een vergelijkbaar beeld zijn.
Jeugdsoos De Donderhoek heeft een eigen plek bij café Hoving in Donderen, die wordt gerund door Trias. Niet alleen is er wekelijks soos voor de middelbare schooljeugd in het dorp, de ruimte wordt ook gebruikt voor kinderwerk. "Daardoor maken echt alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit het dorp hier gebruik van", zegt Eikelboom. "Als dit verdwijnt, dan kunnen ze nergens meer naar toe."

'Jeugd wordt genegeerd'

"Dat er bezuinigd moet worden op de kosten en dat iedereen daar een steentje aan moet bijdragen, is begrijpelijk", vindt Eikelboom. "Maar dit is botweg de jeugd in de dorpen negeren alsof ze niet bestaan!" Hij vraagt zich af of de gemeente Tynaarlo te boek wil staan als een gemeente waar je niet met kinderen moet gaan wonen, omdat er niks te beleven is.

'Leefbaarheid hoog in het vaandel'

In de verkiezingsprogramma's en op de websites van partijen staat volgens Eikelboom dat de leefbaarheid en aandacht hoog in het vaandel staan. "Het is dus nogal merkwaardig dat de jeugdsozen dan per 1 januari 2017 gesloten moeten worden. In de samenwerking tussen de gemeente en Stichting Trias moet er toch ergens een financiële mogelijkheid zijn om in ieder geval de jeugdsozen in de dorpen open te houden."
De gemeente Tynaarlo en Stichting Trias waren niet bereikbaar voor commentaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.