Definitieve oplossing voor rotte kies Meppel binnenstad

MEPPEL - Na negen jaar plannen maken, verdwijnt er eindelijk een rotte kies uit de Meppeler binnenstad.
De oude gebouwen van Boom Pers en de Meppeler Courant aan de Kromme Ellenboog en de Groenmarkt worden gesloopt. Er komen 83 appartementen voor vooral alleenstaande jongeren en ouderen. Binnen in het gebouw komt een parkeergarage voor 220 auto's.

Behoefte aan woonruimte voor alleenstaanden
Al wandelend langs de oude drukkerij van Boom legt Romke Hekstra van projectontwikkelaar Van Wijnen uit: "De huur en koopappartementen zijn vooral bedoeld voor alleenstaanden, zowel voor jonge starters als ouderen." Wethouder Roelof Pieter Koning vult aan: "Uit onderzoek blijkt dat aan dat soort woningen in Meppel meer behoefte is dan in de rest van de regio, onder meer omdat jongeren Meppel goed weten te vinden als mogelijke woonplaats."

Toch mogelijkheden voor een zorginstelling
Verpleeghuizen De Stouwe en daarmee ook De Schiphorst hadden eerder ook belangstelling om mee te doen in de ontwikkeling maar haakten af. "Maar we houden met de bouw van de appartementen voor de ouderen er rekening mee dat er mogelijk toch weer een zorgpartij in de toekomst gebruik van wil maken", zegt Hekstra.

Blik niet meer zichtbaar
Midden in de Kromme Elleboog komt de toegang voor de parkeergarage. "Die gaan we stedenbouwkundig verstoppen door alle appartementen er omheen te bouwen", legt Hekstra uit. "De parkeergarage wordt ook niet hoger dan de gebouwen erom heen. Alle gevels moeten gaan passen bij dit deel van de binnenstad." 

Puzzel aan de Groenmarkt
Voor de Groenmarkt ligt er nog een extra opgave. De geparkeerde auto's moeten daar -net als in de Kromme Elleboog- uit het straatbeeld verdwijnen en het moet een plein worden met bijvoorbeeld horeca. Lastig punt is de inpassing van het monumentale pand Het Klokkehuis, een 19e eeuws herenhuis waar Van Wijnen nu een oplossing voor moet vinden. Van Wijnen moest ook de plannen aanpassen omdat de protestantse gemeente het kerkelijk centrum Trias naast het Klokkehuis niet wilde verkopen. Daardoor is het totale plan wat kleiner geworden.

Ook het Prinsenplein wordt autoluw. Op de begaande grond van de Kromme Elleboog komt er ruimte voor nieuwe winkels.

De kosten van het project zijn 10 miljoen euro en komen voor rekening van de projectontwikkelaar. De gemeente koopt de parkeergarage turn-key voor 3,3 miljoen euro van Van Wijnen waarna ze zelf de exploitatie van de garage gaat doen.
Deel dit artikel: