Twee noorderlingen staan op terrorismelijst

ASSEN - Een 22-jarige man die in Assen is geboren en een 18-jarige jongere geboren in Smallingerland zijn toegevoegd aan de terrorismelijst. Het gaat om Baraa Ibrahim A. en Jihad S.
"Je komt niet zomaar op zo'n terrorismelijst. Dat duidt er op dat de jongeren zich mogelijk bezighouden met jihadistische activiteiten of zich mogelijk bezighouden met het voorbereiden van een aanslag," zegt Pieter Nanninga, docent Midden-Oosten studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Niet pinnen
De vermelding op de lijst betekent dat hun banktegoeden zijn bevroren. Op de lijst staan op dit moment 48 personen en drie organisaties. De jongeren zijn bekend als uitreizigers, maar het is onbekend waarnaartoe. Ook is onbekend wanneer ze zijn uitgereisd.
Nanninga wijst erop dat het gaat om de geboorteplaats van de jongeren en dat de vermelding op de lijst niet wil zeggen dat ze zich in het Noorden bevinden. Vorig jaar dook bijvoorbeeld een IS-video op met beelden van een blinde Somaliër uit Groningen.
Meestal groepen
Op de lijst staan veel afzonderlijke plaatsnamen. De praktijk is juist dat geradicaliseerde jongeren in groepen opereren. "Je radicaliseert nooit in je eentje," zegt Nanninga. In Delft, Arnhem, Den Haag, Utrecht en Maastricht bevinden zich onder meer groepen jongeren die zich bezighouden met jihadistische activiteiten.
Gemeente Assen zwijgt
De gemeente Assen wil niet reageren en verwijst door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die was niet bereikbaar voor commentaar. De hele terrorismelijst is hier te bekijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.