Cascaderun Blog: Christel de Jong

De Cascaderun
De Cascaderun
Vandaag besteed ik aandacht in mijn blog aan de vraag: Waarom hardlopen?
Door te (leren) hardlopen zal je algehele conditie toenemen. Op korte termijn zullen er successen geboekt worden, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt!
Lopen is gezond, goed voor het hart en de spieren. Tegenwoordig hebben veel mensen in onze werkmaatschappij te kampen met lichte of matige depressies. Zij kunnen in plaats van medicijnen slikken of therapeutische gesprekken voeren, ook gaan lopen. Bewegen is namelijk goed. Je bent in de buitenlucht, je longen en hersenen krijgen meer zuurstof, je kijkt helderder tegen dingen aan.
Uit neurologisch onderzoek is gebleken dat lopen een positief effect heeft op de hersenen, de stemming en gedachten van mensen. Maar wat bedoel ik eigenlijk als ik zeg: ‘Hardlopen zorgt ervoor dat je anders tegen dingen aankijkt? Hoe werkt dit precies? Het is eigenlijk heel simpel:
Hardlopen – je lichaam maakt endorfine aan. Endorfine is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam en veroorzaakt gevoelens van welbehagen en euforie.
Endorfinesysteem - stimuleert het dopaminesysteem. Dopamine bestrijdt onaangename, depressieve gevoelens.
En als je geen last hebt van neerslachtigheid is het effect van dopamine zelfs groter: je voelt je vrolijker, opgewekt en soms zelfs een beetje “high” ook wel het “runnershigh” genoemd!
Bovendien zet de omgeving Drenthe ook iets in gang: je kunt gaan lopen in de nabijgelegen landerijen of prachtige bossen. Zo krijg je ook weer oog voor de natuur en wordt er zuurstof bijgetankt, hetgeen goed is voor je longen en je hersenen. Eventueel overgewicht kan op een plezierige wijze worden vermeden of juist worden aangepakt door te gaan hardlopen.
Tot zover mijn eerste gedeelte van het antwoord op de vraag: waarom hardlopen?
Volgende week zal ik verder ingaan om de psychische invloed van het lopen, de voordelen van het hardlopen en hardlooptips geven.

Nu meer persoonlijk:

Vorige week schreef ik al dat de voorbereidingen voor de Cascaderun voor mij niet echt optimaal zijn. Maar…… de krukken staan inmiddels weer in de kast en ik loop alweer gewoon. Bij het afwikkelen van de voet heb ik nog wat last, maar verder gaat het herstel voorspoedig.
Deze week is het tentamenweek op Vincent van Gogh en ik ben verantwoordelijk voor het verspreiden van alle tentamens van VWO 4, 5 en 6. Ik heb een sporthorloge dat bijhoudt hoeveel km ik loop per dag en deze week (telling start op zondag) heb ik alweer 47,49 km gelopen.
Mijn doelstelling deze week is om weer rustig aan te beginnen met mijn voet te belasten. Rustig aan is erbij ingeschoten, maar belasten doe ik mijn voet nu zeker. ’s Avonds voel ik het wel, maar ik heb weinig pijn dus dat belooft veel goeds. Aankomend weekend ben ik van plan eens te testen of ik alweer wat kan joggen. Lekker samen met mijn zoontje een rondje in het Asser Bos rennen. Rustig tempo, af en toe even stoppen voor wat bootcamp-achtige oefeningen en dan weer gaan. Een mooie interval training.
Volgende week zal ik hier verslag van doen hiervan en jullie ook laten weten welke andere trainingen ik hopelijk weer opgepakt heb.
Deze blog is geschreven door en onder verantwoordelijkheid van Christel de Jong

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.