Verkeersvliegers vrezen lege toren Airport Eelde niet

Een vliegtuig van Transavia (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Een vliegtuig van Transavia (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
AMSTERDAM - De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wacht met grote belangstelling de uitkomsten van de proef met de onbemande verkeerstoren van Groningen Airport Eelde af. Bang voor deze techniek zijn de verkeersvliegers niet.
Of het ook werkelijk werkt in Nederland, zullen experts moeten vaststellen, zegt een woordvoerder van de VNV. De bond van vliegers is na de test uitgenodigd om mee te praten over de uitkomsten.
Verkeerstoren zonder bemanning
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doet na de zomer een proef in Eelde. Daarbij wordt de begeleiding van vliegtuigen steeds voor een periode van twee uur overgenomen door de luchtverkeersleiding op Schiphol. Tijdens de proef is de toren in Eelde wel gewoon bezet, uiteindelijk is het doel om de toren volledig onbemand te laten functioneren.
Via grote schermen kunnen luchtverkeersleiders op Schiphol meekijken in Eelde. Bovenop de verkeerstoren van de Drentse luchthaven zijn inmiddels camera's geplaatst waarmee je 360 graden rond kunt kijken en in kan zoomen.
Wat als een camera kapot gaat?
Bij de redactie van RTV Drenthe kwamen nogal wat vragen binnen over de veiligheid. Wat bijvoorbeeld als een camera uitvalt? En is het wel net zo veilig als je op afstand meekijkt, dan dat je het vliegtuig werkelijk aan ziet komen?
Maar volgens de VNV is er al mee gewerkt en ziet die test er goed uit. Piloten zijn niet bang voor de toepassing van deze nieuwe techniek. De remote controlled tower is inmiddels zo ver dat de proef zal aangeven of het in Drenthe kan of niet. Voor elke defect in het systeem is een backup aanwezig.
Zweden werkt met remote controlled tower
Op de luchthaven Örnsköldsvik in het noorden van Zweden wordt al gewerkt met het systeem. Ook in Australië wordt het luchtverkeer op een vliegveld op een afstand van duizend kilometer begeleid.
Groningen Airport Eelde is een complexe luchthaven vanwege de aanwezigheid van lesverkeer, commercieel verkeer en ook helikopters.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.