Jurist uit Beilen: Staat aansprakelijk voor gebrekkig toezicht op recherchebureaus

Ferre van de Nadort (Rechten: archief RTV Drenthe)
Ferre van de Nadort (Rechten: archief RTV Drenthe)
BEILEN/GRONINGEN - De Beiler jurist Ferre van de Nadort stelt de staat aansprakelijk voor gebrekkig toezicht op particuliere recherchebureaus zoals bureau Marple.
Hij doet dat namens drie oud-provincieambtenaren van Groningen, tegen wie enkele jaren geleden onderzoek is ingesteld wegens vermeende fraude. Dit onderzoek gebeurde destijds door recherchebureau Suver, dat later de naam veranderde in Marple.

Dubieuze methodes

Ditzelfde Marple deed in 2014 onderzoek naar vermeende fraude bij de provincie Drenthe. Dat leidde tot veel politieke ophef, vooral vanwege de dubieuze onderzoeksmethodes. Met de vier betrokken ambtenaren trof de provincie Drenthe uiteindelijk regelingen, in plaats van dat het kwam tot het voorgenomen ontslag.

Argos

Het radioprogramma Argos op NPO1 besteedt morgen tussen 14.00 en 15.00 uur aandacht aan de kwestie in Groningen en de juridische strijd die de drie ex-ambtenaren voeren. Ze werden nooit veroordeeld, maar raakten wel hun baan kwijt.

Psychisch beschadigd

Volgens Jurist Van de Nadort zijn de betrokken ambtenaren door het optreden van het recherchebureau 'ernstig psychisch beschadigd'. De rapporten over de mannen staan volgens de raadsman "vol met beschrijvingen van karaktereigenschappen en andere niet ter zake doende informatie over vakantiebestemmingen en aanschaf van auto's en caravans."

Geen toezicht

Volgens Van de Nadort heeft de staat de plicht toezicht te houden op de werkwijze van particuliere onderzoeksbureaus als Marple. "Maar daarvan is helemaal geen sprake. Mijn cliënten vinden dat hun persoonlijke levenssfeer is geschonden."

Drentse affaire

In 2014 deed Van de Nadort al zijn beklag over de werkwijze van Marple in de Drentse affaire. Hij noemde de onderzoeksmethodes toen 'in strijd met de regels' en de conclusies die het recherchebureau trok 'onder de maat en feitelijk onjuist'. Ook kamerfracties trokken destijds aan de bel bij toenmalig minister Ivo Opstelten over het toezicht op recherchebureaus.

Vervolg in Groningen

Omdat uiteindelijk in deze Drentse kwestie regelingen zijn getroffen, hebben de betrokken ambtenaren de zaak verder laten rusten.
Na de affaire in Drenthe stapten de ex-ambtenaren van Groningen ook naar de Beiler jurist. Die voert namens hen nu allerlei juridische procedures, waaronder de aanklacht tegen de staat en ook tegen de provincie Groningen.

Marple in problemen

De onderzoeksleidster van het omstreden bureau Marple, Greet Elsinga, is zelf uiteindelijk ook in problemen gekomen door haar fraudeonderzoek in Drenthe, wat ze enkele jaren ervoor deed in de provincie Groningen. Ze werkte ook als politiefunctionaris bij de Politieacademie en had haar particuliere recherchewerk niet gemeld, wat volgens de regels wel had gemoeten. Daardoor is ze per 1 november 2014 ontslagen. Dat heeft ze deze week aangevochten bij de rechtbank.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.