Duivensporters klagen over roofvogels: 'De spoeling wordt dun'

EMMEN/SPIER - Postduivenhouders maken zich grote zorgen over hun vogels. Vlak voor het nieuwe duivensportseizoen moeten de dieren hard trainen, maar steeds meer van hun wedstrijdvliegers vallen ten prooi aan roofvogels.
De duiven van Jan Abbing uit Emmen zijn na de winter weer begonnen met trainen, maar hij is dit jaar al een aantal vogels uit zijn wedstrijdselectie kwijtgeraakt. "Ik heb er nu nog twaalf over van de veertien, twee zijn gepakt door de havik. Dus de spoeling voor de wedstrijden wordt alweer een beetje dun", zegt hij.

Toename

Volgens Abbing plukken roofvogels, zoals de slechtvalk, de havik en de sperwer steeds meer postduiven uit de lucht. "Het probleem wordt erger. Ik zit hier tegen de bosrand aan, regelmatig zie ik hier tegenwoordig wel drie of vier haviken rondvliegen en dat is kommer en kwel."
In Spier liep duivensporter Marginus Oostenbrink tegen hetzelfde probleem aan. Rond zijn huis zitten naar eigen zeggen vijf havikparen. "Het is iedere keer weer een roulette. Welke duiven komen er weer terug? En als er dan een prijsduif met een waarde van tienduizenden euro's wegvalt, dan springen je de tranen in de ogen."

Handdoek in de ring

Voor Oostenbrink leverde de onzekerheid te veel stress op. "Elk jaar werden er zoveel duiven gepakt, dat ik gestopt ben. Ik heb het hele spul verkocht."

Natuurlijke selectie

Ornitholoog Rob Bijlsma deed onderzoek naar het jaaggedrag van roofvogels en wijdde een hoofdstuk uit zijn nieuwste boek aan postduiven als prooi voor die dieren. Hij bestrijdt dat steeds meer duiven op het menu van haviken komen. "In de Drentse bossen zitten minder haviken, en ook vind ik steeds minder ringen van duiven rond hun nesten", vertelt hij.
Aan die ringen kan hij ook zien wat de leeftijd van die duiven was. "65 procent van die duiven is jonger dan één jaar. En dan heb je nog een grote groep dieren van één tot twee jaar oud. Dat zijn dus de slechtere vliegers." Daardoor maakt de havik volgens Bijlsma een schifting en blijven de latere prijswinnaars over: "Dus eigenlijk zou de duivenhouder de havik op handen moeten dragen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl