Cultureel café De Amer uit Amen viert halve Abraham

AMEN - Al vijfentwintig jaar biedt cultureel café De Amer in Amen een podium voor optredens waarbij alles draait om de muziek.
Op de plek van het café zit al honderd jaar horeca. Vroeger liep de tram naar Coevorden langs de boerderij en lag de halte vlakbij. Een boer onderhield het café waarschijnlijk naast zijn andere werkzaamheden. Er gaat veel tijd voorbij tot in 1991 Ineke Schepers en Ab Sligter de zaak overnemen.

Cultureel café De Amer
Schepers en Sligter zochten een plek om muziek te maken. Het café in de boerderij aan de rand van Amen bleek daarvoor ideaal, verklaart Schepers. "Omdat we samen ook in een band zaten en het leek ons heel leuk om met name het cafégedeelte te gebruiken om daar spontaan met akoestische muziek een start te maken."

Bekend in de muziekscene
Volgens programmeur Harry de Jong heeft het café in Amen in een kwart eeuw een geweldige reputatie opgebouwd bij muzikanten. "De luisterconcerten maken het uniek. De artiest staat centraal. Geen drankjes mee, het licht gaat uit, de spot gaat aan en je bent er voor de artiest, want daar komt iedereen voor."

Vaste kern van bezoekers en vrijwilligers
Het café wordt al snel te klein. Daardoor zit de muziekzaal nu in de grote ruimte waar oorspronkelijk de deel zat. Schepers: "Binnen de kortste keren is het hier ook heel goed gaan lopen. We hebben over lange tijd een vaste kern van bezoekers en vrijwilligers opgebouwd, maar eigenlijk moet je dat niet willen weten. Dan ga je daar naar handelen, terwijl het beter is het spontaan te laten komen."

Keeping the Blues Alive Award
Na het overlijden van Sligter in 2007 gaat Schepers eerst alleen verder, met hulp van Stichting De Amer. In 2014 neemt deze stichting het Cultureel Café over. Begin 2016 ontvangt het café de Keeping the Blues Alive Award. De Dutch Blues Foundation reikt die prijs uit aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan bluesmuziek.
Meer over dit onderwerp:
Amen De Amer Gemeente Aa en Hunze Blues
Deel dit artikel: