Circuit van Grand Prix van Assen wordt langer en spectaculairder

MOTORCROSS - Het circuit moet langer en de sprongen moeten spectaculairder. Dat is de conclusie na de eerste motorcross Grand Prix op het TT-circuit van Assen van afgelopen zomer. Vandaag was in Hilversum de aftrap voor de tweede editie met alle hoofdrolspelers aan tafel.
Tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings kijkt uit naar de editie van Assen. Het uithangbord van de Nederlandse crosswereld zat vorig jaar geblesseerd langs de kant. Dit seizoen won hij alle zes de manches, waarvan twee afgelopen paasweekend in Valkenswaard. Maar Assen moet hem ook goed liggen. "Assen is natuurlijk ook zand en ook nog zwaarder dan Valkenswaard, dus dat moet goedkomen", denkt Herlings.

WK voor dames
Nieuw in Assen is dit jaar het WK voor dames, waarin Nancy van der Ven uit Vlissingen een aardig woordje meespreekt. Ze won afgelopen weekend de GP van Valkenswaard. "Assen is voor ons de laatste wedstrijd van het seizoen", aldus Van der Ven. "Daar wordt waarschijnlijk de wereldkampioen bekend. Dus wie weet."

Langer parcours
Volgens de regels moet het circuit minimaal 1.500 meter lang zijn. Dat haalde Assen vorig jaar niet, maar dat moet dit jaar beter. "Het stuk voor de hoofdtribune wordt langer en ook de finish komt voor de hoofdtribune. Daarvoor moeten we de tijdwaarneming verleggen, maar dat gaat door", zegt initiatiefnemer Lee van Dam. "Ook de springbulten moeten spectaculairder. Door ze harder te maken is de afzet beter en vliegen de coureurs hoger voor de tribunes langs."

MXGP-coureur Glenn Coldenhoff is daar geen voorstander van. "Assen deed niet onder voor andere circuits, dus dat is niet nodig."

Aan tafel
Ook gedeputeerde Henk Jumelet en burgemeester Marco Out van Assen schoven aan tafel bij presentator Allard Kalff om de unieke infrastructuur van het TT-circuit te benadrukken.

Jos Vaessen, voorzitter van de Raad van Toezicht van het evenement in Assen, benadrukte hoe innovatief de MXGP op het TT-circuit is. "Eerst dacht ik dat Lee van Dam dronken was toen hij met idee kwam. Maar wat Lee in z'n hoofd heeft zitten, heeft hij niet ergens anders zitten. De MXGP is een aanwinst."

De tweede editie van de Grand Prix van Assen is op 27 en 28 augustus.
Meer over dit onderwerp:
motorcross Grand Prix Assen TT-circuit Lee van Dam
Deel dit artikel: