Advocaat van vrouwelijke helft gangsterduo, Enise B., gaat in cassatie

Enise B. (tekening: Annet Zuurveen)
Enise B. (tekening: Annet Zuurveen)
MEPPEL - Advocaat Peter Plasman gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden in de zaak van zijn cliënt Enise B. Het hof veroordeelde B. vorige maand tot een gevangenisstraf van 12 jaar.
Enise B. en haar partner Marcos van der P. trokken begin 2014 door Drenthe, Twente en Noord-Brabant. Ze maakten zich onder meer schuldig aan afpersing, zware mishandeling en ontvoering. Het tweetal werd door veel media al snel de 'Nederlandse Bonnie en Clyde' en 'gangsterduo' genoemd.


Lees ook:

Spoor van geweld

Samen met Marcos van der P. liet Enise B. een spoor van geweld achter in op hun tocht door Nederland. De rooftocht begon in Echten. Daar ontvoerde het duo een man.
Later die dag sloeg het tweetal toe in Meppel. Ze ontvoerden een vrouw die 's nachts werd achtergelaten in een bos in Lelystad. B. zou de vrouw met een pan op haar hoofd hebben geslagen, Van der P. stak de bewoonster driemaal in haar lies, toen zij weigerde haar pincode te geven.
Vervolgens brak het duo in bij een vakantiewoning in het Brabantse Lage Mierde waarbij ze bewoners vasthielden en mishandelden.
Op een camping bij Enschede schoten ze op een man die hen betrapte bij een inbraak en vervolgens gijzelden ze een gezin inclusief grootouders in een boerderij. De vader van het gezin werd gedwongen het duo naar Duitsland te brengen.
Uiteindelijk werd het gangsterduo na een klopjacht in Duitsland aangehouden.
Cassatie
Enise B. kreeg van zowel de rechtbank in Assen, als van het gerechtshof in Leeuwarden een gevangenisstraf van 12 jaar voor haar aandeel in de gewelddadige rooftocht. Advocaat Plasman gaat tegen deze uitspraak in cassatie. "Het hof heeft bij de voorwaardelijke opzet van de poging tot doodslag steeds alle gevolgen van Enise B. bij elkaar opgeteld. Ik wil graag dat de gevolgen van iedere handeling afzonderlijk worden bekeken. Ook moet er goed naar het medeplegen van Enise B. worden gekeken."

Hoge Raad

De zaak wordt nu voorgelegd aan het hoogste rechtsorgaan van ons land. De Hoge Raad kijkt alleen hoe de lagere rechters de wet hebben toegepast. Een cassatierechter kijkt niet naar de feiten.

Marcos van der P.

De rechtbank in Assen legde Marcos van der P. een gevangenisstraf van zestien jaar op. Van der P. ging tegen deze straf niet in beroep.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.