Bibliotheken De Wolden vrezen sluiting

ZUIDWOLDE - Ze willen het beslist niet, maar als de vier bibliotheken in de gemeente De Wolden zoveel moeten bezuinigen als de gemeenteraad wil, dan gaan er bibliotheken dicht. Dat zegt bibliotheekmanager Anneke de Haas.
De Wolden heeft vier bibliotheken. De hoofdvestiging in Zuidwolde, een bibliotheek bij een zorgcentrum in De Wijk, de bieb bij het dorpshuis in Ruinerwold en één bij een basisschool in Ruinen. Die vier bibliotheken moeten 188.000 euro bezuinigen, zodat er nog 300.000 euro subsidie per jaar overblijft.

Bezuiniging van tafel

De Haas: "Natuurlijk moet die bezuiniging van tafel. Vanavond gaan we de raad informeren over de consequenties die het heeft als we maar drie ton overhouden. Dan gaan er één of twee locaties dicht en ik ga niet zeggen welke. Ik wil juist de gemeenteraad op andere gedachten brengen."
Vorig jaar bezuinigde de gemeente al de bibliobus weg. Eerder verdween al de bibliotheek in Alteveer. Daar is alleen nog een uitleenpunt over.

Nieuwe taken

Verder bezuinigen vindt De Haas een slecht idee. "We doen meer dan boeken uitlenen. In het kader van de bibliotheekwet hebben we ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de burger op het gebied van laag geletterdheid en het digitaal vaardig maken. Ook dat is een reden om alle vier de bibliotheken open te houden."

Slimme combinaties

Vanavond spreekt De Haas de gemeenteraad toe, in de hoop de bezuiniging van tafel te krijgen. "Er zijn ook andere oplossingen mogelijk om geld op tafel te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld nog meer slimme combinaties van voorzieningen maken in de dorpen. In Zuidwolde hebben we al een vestiging van de Rabobank in de bibliotheek. Misschien dat we in dat dorp onder één dak kunnen met dorpshuis De Boerhoorn."

Positief

De Haas verwacht een positieve dialoog met de gemeente. "We blijven positief en zitten niet bij de pakken neer. We willen als bibliotheek De Wolden laten zien wat we in onze mars hebben. We kunnen de inwoners van de gemeente veel bieden. Tegenwoordig is een bibliotheek meer dan een culturele instelling."