Slag om museum op voormalig munitiedepot Nieuw-Balinge verloren

NIEUW-BALINGE - In Nieuw-Balinge komt geen museum op het voormalige munitiedepot. Het project blijkt financieel niet haalbaar.
Op het munitiecomplex, dat in 2013 werd uitgeroepen tot rijksmonument, staan 22 munitiebunkers. Die zouden op verschillende manieren worden ingericht met als centraal thema 'Mensen bedreigd in hun bestaan'. Daarvoor had de Stichting Munitiemuseum Het Mantingerveld (MMAN) vergevorderde plannen.

Eén miljoen

De kosten waren geraamd op een miljoen euro en het museum zou jaarlijks dertigduizend bezoekers moeten trekken. "Maar uit een haalbaarheidsonderzoek dat we hebben laten uitvoeren in samenwerking met de gemeente Midden-Drenthe, terreineigenaar Natuurmonumenten en de provincie blijkt dat er een exploitatietekort is", zegt bestuurslid Jos van der Werff van MMAN.
Een andere reden waarom een museum niet haalbaar is, heeft te maken met eigenaar Natuurmonumenten. "Die organisatie heeft de voorwaarden aangescherpt en geeft stilte en natuur prioriteit. En bij zo'n museum ontstaat wel reuring", aldus Van der Werff.

Alternatieven

Volgens het bestuurslid heeft MMAN uiteindelijk zelf besloten dat het verstandig is te kijken naar alternatieven in plaats van de oorspronkelijke plannen. "Maar voor bestuursleden die er al acht of negen jaar bij betrokken waren, was het wel teleurstellend."
Over wat voor alternatieven het precies gaat, is nog niet duidelijk. "De provincie heeft nu de regie over de invulling van het terrein", zegt Van der Werff. Het NNAM-bestuur gaat met plaatselijke belangenorganisaties uit Nieuw-Balinge en omgeving om de tafel om te kijken wat wel haalbaar is.

Positief denken

Van der Werff: "We blijven positief denken. Daarom kijken we wat wel haalbaar is in plaats van definitief te stoppen met de plannen." Wanneer er duidelijkheid komt over de invulling van het munitieterrein, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.