Ruim 75 jongeren naar Halt voor kopen en gebruiken softdrugs

VRIES/HAREN - Meer dan 75 jongeren uit de gemeente Tynaarlo en Haren zijn door het Openbaar Ministerie aangemeld bij Halt. De jongeren tussen de 13 en 18 jaar kochten of gebruikten vorig jaar allemaal softdrugs van een 19-jarige dealer uit Haren.
Jongeren komen bij Halt terecht om gestraft te worden voor lichte vergrijpen. Drugs kopen en gebruiken is voor hen strafbaar. Daarom moeten de 75 aangehouden tieners in dit geval een leertraject doorlopen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Gevaren

Het leertraject van Halt moet ze bewust maken van de gevaren van het gebruik van softdrugs. Ook moeten ze het programma volgen om herhaling te voorkomen.

Telefoonnummers

De jongeren kwamen in beeld na de aanhouding van de 19-jarige man uit Haren. In zijn telefoon stonden de nummers van de jongeren uit Tynaarlo en Haren: zijn klanten. Ruim negentig jongeren zijn volgens het OM de afgelopen maanden door de politie verhoord. Ook hulpverleners en ouders waren daarbij betrokken.
Van een aantal jongeren was uiteindelijk niet te bewijzen dat ze softdrugs gebruikt of in bezit hadden en enkele jongeren waren al bekend bij justitie en politie. Zij gingen al eens eerder in de fout en worden wel berecht.

Alleen dealer voor de rechter

Voor de 19-jarige drugsdealer uit Haren volgt ook zo snel mogelijk een rechtszaak, zo zegt persofficier Pieter van Rest.
Voor de grote groep tieners blijft het bij de vrijwillige Halt-straf, tenzij ze niet meewerken of in herhaling vallen. Dan kunnen ze alsnog worden vervolgd. Wanneer de dealer moet voorkomen, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.