Provincie betaalt hunebedkoepels: 'Onze plicht erfgoed te beschermen'

ASSEN - De provincie Drenthe betaalt 350.000 euro mee aan de glazen koepels over de hunebedden. Dat bedrag kan oplopen als het nodig is voor het behoud van het statussymbool van Drenthe.
Dat zegt gedeputeerde Ard van der Tuuk tegen RTV Drenthe.

'Cultuur erfgoed bewaren'
Van der Tuuk: "Wij hebben de wettelijke plicht ons cultureel erfgoed te bewaren. Wij nemen onze verantwoordelijkheid. Het is ontzettend jammer. Je hoopt dat we het vrij toegankelijk kunnen houden. Maar de afgelopen tien jaar is er te veel vernield. Het is tijd voor maatregelen.

Kritiek
Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger vertelde gisteren dat door jaren van vernielingen en niets anders op zit dan hunebedden te overkoepelen. In eerste instantie zullen veertien van de 52 Drentse hunebedden binnenkort niet meer toegankelijk zijn. Op de ingreep wordt kritisch gereageerd.

Lees ook: Hunebedden worden afgesloten voor publiek: 'Ik snap dat het een gevoelig punt is'

Commandantswoning
Inspiratie voor de glazen koepels werd opgedaan in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De commandantswoning op het kamp staat onder eenzelfde constructie.
Een mooie oplossing om de woning te beschermen, maar voor de hunebedden een belachelijk plan, vindt directeur Dirk Mulder.

"Het lijkt mij niets. Hunebedden zijn om op te klimmen. Dat mag niet van het Hunebedcentrum, maar dat is onzin. Je neemt de kinderen zo iets af. Onze constructie is uniek. Dan ga je niet meer van die dingen neerplempen in Drenthe. Dat is slecht voor het toerisme. Je moet er één hebben. Daar willen mensen naar toe."

Onacceptabel
De recreatiesector is het eens met Mulder, zoals Frits Sturris van camping de Weyert in Rolde. Bij zijn camping staan twee hunebedden, die binnenkort achter glas verdwijnen.

"Dit is onacceptabel. Dit is typisch weer een werkwijze die van hogerhand is opgezet. Nooit is er gecommuniceerd met mensen en de recreatiesector. Het slaat nergens op. Mensen komen speciaal naar mijn camping voor de hunebedden in de omgeving. Die blijven straks weg. Als er een kans is om nog inspraak te hebben, doe ik dat zeker."

Toelichting
Die kans komt er voor Sturris. Morgenochtend vanaf elf uur spreekt initiatiefnemer Hein Klompmaker bij het Hunebedcentrum met iedereen die meer wil weten over de koepels of suggesties heeft.
Deel dit artikel: