Het mysterie van de grafsteen in Anloo: 'Hij kan hier helemaal niet begraven zijn'

ANLOO - Hoe komt een grafsteen uit 1691 terecht op een begraafplaats die gesticht is in 1828? Het is een mysterie in Anloo waar de vereniging Historisch Anloo haar hoofd over breekt.
De historische vereniging maakt een inventarisatie van de graven op de begraafplaats. "Van de gemeente mogen we ook een beetje in de grond prikken", vertelt voorzitter Albert Hovius. "Toen kwamen we hier aan de zuidkant in de grond een gigantische steen tegen. Die hebben we opgegraven en nu blijkt dat er de datum 1691 op staat. Die persoon zou hier dus helemaal niet begraven kunnen zijn, want de begraafplaats was er toen nog niet!"
In de kerk
De grafsteen is van Coenraad Ellents. "Dat was een hele belangrijke man. Hij was destijds ontvanger-generaal van de Landschap Drenthe." Een ontvanger-generaal was een financieel ambtenaar die destijds de belastingen inde. "Ellents zou vast en zeker ín de kerk begraven moeten zijn. Hoe de steen nou buiten is gekomen, met een tsunami of een dikke storm is niet duidelijk. We hebben geen idee hoe het gegaan is."
Verplaatst
Hovius weet het niet zeker, maar er is een mogelijkheid dat de steen in de jaren '30 of '40 is verplaatst. "Er was toen een grote restauratie van de Magnuskerk onder leiding van professor Van Giffen. Daar is maar weinig over bekend. We hebben wel een dagboek van de uitvoerder. Daar staat in dat er een groot aantal grafstenen schoongemaakt is en opgeborgen, maar waar? Geen idee! Het zou deze steen kunnen zijn."

Meer over de familie Ellents en de begraafplaats in Anloo hoort u zondag om 14.00 uur in Drenthe Toen op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.