Hokjesman: Drent heeft een laag zelfbeeld, is ironisch en houdt niet van 'snakkerds'

ASSEN - Het VPRO-programma De Hokjesman zet vanavond de Drent in de spotlights. In het tv-programma begeeft volkenkundige Michael Schaap zich in de leefwereld van de Drent. Belangrijkste conclusie lijkt te zijn: De Drent heeft het laagste zelfbeeld van Nederland.

"We kwamen in de research er al vroeg achter dat de Drent een laag zelfbeeld heeft. Het is misschien een beetje provocerend gesteld, maar dat lage zelfbeeld is er echt, al wordt het vaak gemaskeerd door ironie en understatement", zegt programmamaker Michael Schaap.

Afzetten tegen het Westen
"Ik en mijn programmamakers hebben de indruk dat de Drent zich afzet tegen het Westen. Dat gevoel kreeg ik zelf ook, aangezien ik in Drenthe als vreemdeling op bezoek kwam. Ik ben in de ogen van de gemiddelde Drent een 'snakkerd', een man met praatjes. En de Drent houdt niet van mensen met praatjes die het beter denken te weten."

Zelfbeeld
De Hokjesman is een serie over gemeenschappen. De programmamakers zoeken naar bindende factoren en unieke factoren. Michael Schaap: "We zochten naar een vermeend laag zelfbeeld en daarbij kwamen steeds verhalen terug over Drenthe. En we wisten zelf zo weinig over de provincie."

Volgens Schaap is het lage zelfbeeld vanuit de historie wel te verklaren. "Er is nooit gevochten om Drenthe, de provincie kent geen adellijke cultuur, geen stedelijke cultuur en de provincie was lange tijd onherbergzaam en moeilijk te bereiken."

NSB-verleden
De serie gaat vanavond ook in op het NSB-verleden van Drenthe. Van alle provincies werd in Drenthe rond de Tweede Wereldoorlog het meest gestemd op de NSB. "Daarbij maken we wel het onderscheid tussen de 'zanddrent' en de 'veendrent'. Vooral in het midden van Drenthe was het NSB-aandeel groter", aldus de programmamaker.

Lief bedoeld
Ondanks dat de gemiddelde Drent er niet heel goed vanaf lijkt te komen in het tv-programma, denkt Michael Schaap dat de kijker toch wel van de Drent gaat houden. "Ik hoop niet dat de mensen boos worden, want het is toch ook lief bedoeld."

De Hokjesman is vanavond om 21.05 uur te zien op NPO2.
Meer over dit onderwerp:
Hokjesman Drent Michael Schaap NPO
Deel dit artikel: