Missie Rob Stoker: Twaalf jaar cel is twaalf jaar en geen dag korter

EMMEN - "Ik kan er met mijn verstand niet bij dat iemand die twaalf jaar gevangenisstraf krijgt, omdat hij iemand doodgestoken heeft, al na acht jaar weer vrij rondloopt. Twaalf jaar cel is twaalf jaar."
Rob Stoker, vader van de in 2013 vermoorde Kim Stoker (24) uit Emmen, en schrijver van het boek '30 messteken', noemt dit een 'bizarre onvolkomenheid' in ons rechtssysteem. Met zijn boek heeft hij dan ook een missie, namelijk dit aan de kaak stellen, zo vertelde hij vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Hel

Rob Stoker beschrijft in '30 messteken' alles wat hij en zijn gezin doormaakten na het drama met Kim. Hij belandde in de hel, zo zegt hij. Deze week kwam het boek uit.

Niet normaal

Stoker: "Het lijkt nu de normaalste zaak van de wereld dat iemand na het uitzitten van twee derde van zijn straf weer vrijkomt. Maar dat vind ik niet normaal. Wat mij betreft komt dit volop in de aandacht en wordt dit veranderd."

Verliefd op een ander

Op 10 februari 2013 werd de 24-jarige Kim Stoker in haar flatwoning in Emmen door haar vriend Arjan de G. doodgestoken. Hij was boos, omdat ze verliefd zou zijn geworden op een ander. Met dertig messteken bracht hij haar om het leven. Op 12 februari 2015 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Vrijlatingsdatum

Het sneed Rob Stoker door de ziel toen hij vrij kort na deze veroordeling al een brief ontving met de vrijlatingsdatum van de dader. "Er stond als einddatum op 8 februari 2021. Toen heb ik een cynisch briefje teruggeschreven, met de opmerking dat er een klein foutje in hun administratiestysteem zat. Want hij zat namelijk vast sinds 2013, en als je over twaalf jaar cel praat, dan kom ik uit uit op 2025. Tot die tijd moet iemand dan ook zitten."

Aan de kaak stellen

Stoker vindt dat daders 'de volle mep' achter de tralies moeten uitzitten. "Dat een derde van de celstraf eraf gaat, dat is volgens mij in het leven geroepen in 2002, omdat er een cellentekort was. Maar nu is er dus al tijden een cellenoverschot. Daarom moeten we deze onvolkomenheid in ons rechtssysteem maar eens aan de kaak stellen."

De grootste korting

Stoker verwijst daarbij ook naar de Hoogeveense broers, die het echtpaar Veenendaal in Exloo vermoordden en Berend Smit in Dwingeloo. "De jongste van de broers kreeg dertig jaar cel en geen tbs. Die komt dus over twintig jaar vrij. De ergste boeven krijgen dus de grootste korting, dat klopt toch van geen kant."

Spreekrecht al uitgebreid

Stoker hoopt dat alle aandacht rond zijn boek '30 messteken' deze discussie op gang brengt. Hij put daarbij hoop op het inmiddels aangepaste spreekrecht. "Nu mogen slachtoffers en nabestaanden toch ook de dader aanspreken. Ik mocht dat dus nog niet. Alleen over mijn eigen leed mocht ik iets kwijt, maar iets richting de dader zeggen, dat kon niet. Dat is wel een worsteling. Maar gelukkig is dat nu veranderd, omdat kennelijk mensen daar iets van gezegd hebben. "

Apart plekje nabestaanden

Ook is Stoker blij dat er gewerkt wordt aan een apart plekje in de rechtszaal voor nabestaanden. "Want nu zat ik in de zaal op de tribune vlak naast de familie van de moordenaar, dat is toch heel bizar. Dat willen ze nu ook veranderen. Dus als je iets doet, dan gebeurt er iets. En dat wil ik hiermee ook bereiken," besluit Stoker.
Bewuste keuze
Alle aandacht die hij daarvoor nu wil, staat in schril contrast tot de aandacht die hij de afgelopen jaren beslist niet wilde. Hij verschool zich liever in zijn 'hol'. Maar nu ligt het volgens Rob Stoker anders. "De eerste keer dat ik in de aandacht kwam, drie jaar geleden toen Kim dood werd aangetroffen, toen koos ik er niet voor. Het gebeurde ons toen, het overkwam ons. Maar nu heb ik er met dit boek bewust voor gekozen, om de aandacht te krijgen."

Wat nu?
Het boek '30 messteken' moest er volgens vader Rob Stoker komen, omdat zijn hoofd na alle procedures helemaal vol zat. "Alles had ik toen gehad, en ik dacht, tja wat nu? Want je bent twee jaar bezig met de rechtszaak, met het schrijven van je spreekrecht, met slachtofferhulp, met artikelen lezen. En je leeft naar zo'n rechtszaak toe. Je wordt geleefd."

Naar de kloten

Toen het hoger beroep voorbij was, is Stoker gaan schrijven. En als docent Nederlands ging hem dat makkelijk af. "Ik wilde van alles kwijt. Niet alleen over hoe lief ik Kim had, en hoe mijn familie door dit drama naar de kloten ging, maar over alles wat ik in die twee jaar meemaakte. De meest bizarre dingen heb ik gezien en gehoord. En dat moet Nederland toch wel weten."

Tweede druk

De eerste druk van het boek '30 messteken' is verschenen in een oplage van drieduizend exemplaren. Maar die zijn bijna allemaal de deur al uit. Dus volgt nu een tweede druk. Rob Stoker is er blij mee.

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl