Fruitteler Henk Sturing vrijgesproken van rommelen met administratie

Zachtfruitbedrijf Sturing in Hooghalen (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Zachtfruitbedrijf Sturing in Hooghalen (Rechten: Archief RTV Drenthe)
HOOGHALEN - Fruitteler Henk Sturing uit Hooghalen is door de rechter in Almelo vrijgesproken van valsheid in geschrifte.
Tegen Sturing was een boete van 25.000 euro geëist. Hij werd verdacht van het rommelen met de loonadministratie, om zo te verhullen dat hij Portugese werknemers van zijn zachtfruitbedrijf lagere lonen betaalde dan verplicht was volgens de cao.
Onvoldoende bewijs
Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat Sturing op de hoogte was van de onjuist opgestelde loonspecificaties. De fruitteler had zijn administratie uitbesteed en gaf volgens de rechter telkens de uren door die daadwerkelijk door zijn werknemers gewerkt waren.
Inval
De arbeidsinspectie deed in juli 2013 een inval bij het bedrijf van Sturing. Toen was er de veel zwaardere verdenking van uitbuiting. Van die verdenking bleef uiteindelijk alleen valsheid in geschrifte over.

Schade
Sturing zei eerder voor de rechtbank in Almelo dat hij door de negatieve berichtgeving over zijn bedrijf schade heeft geleden. Supermarkten zouden zijn aardbeien niet meer willen afnemen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.