Stichting Bovenwijs vangt hoogbegaafde kinderen op: 'Ik vind hier rust'

EMMEN - Veel hoogbegaafde kinderen in Drenthe gaan niet naar school. Ze passen niet in het gewone basisonderwijs omdat ze op een andere manier leren. In Drenthe zijn maar een paar basisscholen die aparte groepen hebben voor hoogbegaafde kinderen.
Basisschool Het Anker in de Emmer wijk Rietlanden is zo'n school met aparte klassen. Maar daar zijn inmiddels zo veel hoogbegaafde kinderen dat de school een wachtlijst heeft. En dat houdt in dat voor een deel van de hoogbegaafde leerlingen in het Noorden geen plek is.

Lees ook:

Begeleiding hoogbegaafde kinderen

Het Centrum Ontwikkeling en Educatie begeleidt schoolgaande kinderen. Bijvoorbeeld bij het maken van hun huiswerk of wanneer een examen voor de deur staat. Sinds kort vangt het centrum hoogbegaafde kinderen op via de Stichting Bovenwijs. "Ik vind hier rust en ik denk dat je dat nodig hebt als je hoogbegaafd bent of wanneer je stress hebt. Dan heb je rust nodig en dat krijg je hier voornamelijk", vertelt de hoogbegaafde Adham.

Omgaan met weerstand

Adham heeft op verschillende basisscholen gezeten, maar dat werkte niet. Nu komt hij drie keer per week bij Bovenwijs en krijgt hij daar les. Ingrid Meppelink werkt bij Bovenwijs en is moeder van twee hoogbegaafde kinderen. Bij Bovenwijs begeleidt ze kinderen zoals Adham. "We bieden ze activiteiten om de kinderen leren om te gaan met weerstand."
"We laten ze samenwerken en we willen ze laten ervaren dat het niet erg is als iets niet in een keer lukt. Veel van deze kinderen hebben faalangst." Meppelink biedt de kinderen een op een hulp bij dingen die ze lastig vinden.

Om hoeveel kinderen gaat het?

Er is nog veel onduidelijkheid over het aantal hoogbegaafde kinderen. Het Centrum Ontwikkeling en Educatie doet daarom onderzoek naar het aantal kinderen dat noodgedwongen thuiszit. "Dat doen we zodat we ons beter kunnen voorbereiden op de groep die thuis zit", vertelt Lieza Geuzinge. "Maar we willen die groep ook iets kunnen aanbieden. Het is belangrijk dat zij onderwijs blijven krijgen en via tijdelijke begeleiding weerbaar worden gemaakt voor school."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.