Zandwinlocatie Gasselterveld wordt recreatieplas

In een deel van de voormalige zandwinplas kan vanaf volgend jaar worden gezwommen (Rechten: Staatsbosbeheer)
In een deel van de voormalige zandwinplas kan vanaf volgend jaar worden gezwommen (Rechten: Staatsbosbeheer)
GASSELTE - Zwemliefhebbers kunnen vanaf volgend jaar zomer een duik nemen in een nieuwe recreatieplas naast de voormalige zandwinlocatie Gasselterveld. Staatsbosbeheer start deze week met de aanleg van de plas.

Het Gasselterveld is onderdeel van de boswachterij Gieten-Borger. Er wordt sinds 1946 beton- en metselzand gewonnen in het Gasselterveld, maar dat is nu beëindigd. Daarop is de voormalige zandwinlocatie door zandzuigbedrijf Gasselte BV gesaneerd.

'Alleen recreëren in nieuwe plas'

Staatsbosbeheer heeft een vergunning gekregen om het gebied ernaast in te richten als recreatieplas. De plas komt in verbinding te staan met het water in de zandwinlocatie. Maar er mag alleen gerecreëerd worden in de nieuwe plas. Volgens woordvoerder Ans van Wijk van Staatsbosbeheer is het te gevaarlijk om gebruik te maken van de zandwinplas. "Het gaat daar om een grote, diepe plas, waardoor het water erg koud kan zijn en er kans is op kramp. Bovendien kan het zand aan de zijkanten van de plas gaan verschuiven."

Zand afvoeren

De komende periode wordt het laatste zand afgevoerd en worden contouren van de nieuwe recreatieplas uitgezet. Tijdens de werkzaamheden blijft er een hek rondom de plas staan en is het gebied niet toegankelijk. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl