Emotionele avond op basisschool De Peppel

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND - De emoties bij ouders liepen af en toe hoog op gisteravond bij openbare basisschool De Peppel in Gasselternijveenschemond.
Bijna alle ouders met kinderen op De Peppel spraken samen met de leerkrachten over de toekomst van de school. Het aantal leerlingen daalt dit jaar onder de grens van 23, waardoor de school moet sluiten.

De school mag volgens de regels nog een jaar open blijven. "De vraag is alleen of dat lukt", zegt ouder en voorzitter van de medezeggenschapsraad Ingrid van de Nadort.

Lees ook: De Peppel in Gasselternijveenschemond gaat dicht: te weinig leerlingen

Open of dicht?
De ouders willen eerst van het bovenschoolse bestuur weten wie er voor de klas komen te staan. "Als die vraag beantwoord is, kunnen we als ouders een beslissing nemen", aldus Van de Nadort. De ouders hopen volgende week een beslissing te nemen.

Oorzaak
Het op non-actief stellen van de directeur door PrimAH is volgens de ouders de belangrijkste oorzaak van de daling van het aantal leerlingen. "Deze man stond voor zijn kinderen en hij deed zijn werk prima", zegt een moeder. "Het is onterecht dat het bestuur zegt dat hij zijn werk niet goed deed", zeggen meerdere ouders.

Reactie PrimAH
Saakje Berkenbosch van PrimAh bevestigt dat de directeur een prima leerkracht is en goed is in de zorg voor leerlingen. "Maar de school is in 2014 door de onderwijsinspectie bestempeld als zwak. En er moet heel wat gebeuren om ervoor te zorgen dat de school niet het predikaat zeer zwak krijgt. En die veranderingen kreeg deze directeur niet op de rit", adus Berkenbosch. "We zijn in goed overleg met hem op zoek naar een andere plek".

Open
Volgens Saakje Berkenbosch is het de bedoeling dat de school nog een jaar open blijft. "Maar dat hangt wel af van wat de ouders doen. Als te veel ouders besluiten om hun kind op een andere school te doen gaat dat niet lukken. Je hebt minimaal 20 of 21 kinderen nodig, anders kan dat niet", zegt Berkenbosch.

Leerlingen
De Peppel heeft leerlingen uit de wijde omtrek. Zelfs uit Pekela en 2e Exloërmond. "Deze school is de enige school in de regio die kinderen met een zogenaamd rugzakje les wil geven. De anderen zeggen, ga maar naar het speciaal onderwijs", verzucht Bianca Meijer. Ze heeft drie kinderen op De Peppel en rijdt elke dag veertig kilometer naar Gasselternijveenschemond. Een van haar kinderen heeft ADHD. "Ze vinden het verschrikkelijk dat de school sluit", vertelt Bianca.