Archeologische schatten uit Dalfsen gepresenteerd tijdens talkshow [livestream afgesloten]

DALFSEN - De archeologische vondsten die vorig jaar in Dalfsen zijn opgegraven, worden vandaag gepresenteerd.
Bij toeval werd vorig jaar in mei een grafveld van het trechterbekervolk ontdekt, dat ook bekend is als de hunebedbouwers. In de laatste twee weken van deze opgraving werden bijzondere vondsten uit de Merovingische periode (vroege middeleeuwen) gedaan.

Schatten

Net ten noorden van het grafveld uit de trechterbekerperiode werd een grafveld gevonden uit de Merovingische tijd. Naast enkele graven van 'gewone' mensen, werden ook twee zeer rijk uitgeruste grafkamers gevonden. Een grafkamer van een man, met een vrijwel complete wapenuitrusting. En een grafkamer van een vrouw met heel bijzondere sieraden. Het gaat volgens deskundigen om mensen die deel uitmaakten van de elite in Noordwest-Europa.

Eerste keer in Oost-Nederland

Het is de eerste keer dat een grafveld uit de Vroege Middeleeuwen is opgegraven in Oost-Nederland. De aanwezigheid van elitegraven maakt het helemaal bijzonder. Het begin van de Vroege Middeleeuwen is een periode waarin een nieuwe samenleving vorm krijgt. Het verhaal van de graven vertelt iets over hoe ridderschap ontstaat, maar ook over de leefwijze van de mensen van die tijd.

Verhalen

Onder leiding van Frits Sissing vertelden verschillende archeologen en deskundigen vandaag de verhalen achter de gevonden voorwerpen. Tussen 10.00 en 11.00 uur zonden wij de talkshow live uit in samenwerking met RTV Oost.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.