'We zijn ons bedrijf kwijt door windmolens'

NIEUWEDIEP - Door de lage rente lijkt het aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten. Theo van Ruiten en zijn vrouw Adri wilden dat ook, maar in plaats daarvan moeten ze nu de boerderij met daarin hun huis en bedrijf verkopen.
Lavendelboerderij Ruitenborgh bestaat acht jaar. In die tijd is het bedrijf uitgebouwd met onder meer een Bed & Breakfast, een zeepmakerij en een eigen winkel. Echte winst heeft het bedrijf nooit gemaakt, maar dat vulde Theo van Ruiten aan met andere inkomsten. "Ik ben niemand een euro schuldig", zegt hij daarover.

Noodgedwongen verkoop

Toch moet het echtpaar noodgedwongen hun boerderij verkopen. Ze wilden profiteren van de lagere hypotheekrente en vroegen daarom de bank nog eens naar hun lening te kijken. Toen die zag dat de WOZ-waarde van de boerderij zoveel lager uitviel wilde die haar geld terug. De boerderij vormt het onderpand van de lening.
"Ik vraag om een lagere rente en vervolgens zien ze de lagere waarde van de WOZ. En dan vragen zij van: gaat u nu maar aflossen", vertelt Theo van Ruiten.

WOZ-waarde

De Waardering Onroerende Zaken wordt vastgesteld door de gemeente. De waarde is van invloed op bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting.

Invloed van windmolens

Het echtpaar Van Ruiten vroeg nota bene zelf om een lagere WOZ-waarde bij de gemeente omdat er windturbines bij hen in de buurt gepland staan. Ondanks dat de komst van de molens niet definitief is ging de gemeente Aa en Hunze daar wel in mee.
Wethouder Co Lambert verklaart: "Omdat wij denken dat de komst van die windmolens, hoewel nog niet defintief, maar wel steeds duidelijker is. Als dat doorgaat zijn wij overtuigd dat dat een negatieve invloed heeft op de waarde van de woningen."
"Die lage WOZ-waarde is grotendeels het gevolg van de windmolens", zegt Theo van Ruiten. Volgens hem staat er een honderden meters hoge windturbine gepland vlakbij zijn boerderij.

Executieverkoop

De bank vindt het risico voor de lening volgens Van Ruiten te hoog en wil zo snel mogelijk haar geld terug en dat brengt Van Ruiten in de problemen: "Dat kan niet zomaar want ik heb dat geld niet liggen. Het was bijna zover dat het geveild werd."
Door te dreigen met een rechtzaak is een gedwongen veiling voorlopig van de baan. De lavendelboerderij blijft tot het einde toe actief, maar het echtpaar moet wel de boel verkopen. "Zolang we niet verkocht hebben laten we de boel gewoon draaien. Maar we hopen dat het op een nette manier verkocht wordt, zodat ik nog een stukje van mijn pensioen eruit kan halen."
Reactie ABN AMRO
De familie Van Ruiten heeft hun hypotheek afgesloten bij de ABN AMRO Bank. Een woordvoerster van de bank wil niet op de zaak reageren uit privacyoverwegingen. De bank benadrukt wel dat alleen een lagere WOZ-waarde nooit de reden is om een huis gedwongen te verkopen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.