Midden-Drenthe legt ruim dertig Stolpersteine: 'Slachtoffers mogen niet vergeten worden'

BEILEN - Ruim dertig Stolpersteine worden deze en volgende week gelegd in de gemeente Midden-Drenthe. De stenen, ook wel struikelstenen genoemd, worden gelegd voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Met de achterliggende gedachte, een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is, werden vandaag in Beilen 26 stenen onthuld.

Politieke onrust

Het had een paar jaar geleden weinig gescheeld of de Stolpersteine waren er niet gekomen. Het toenmalige college wilde de stenen niet omdat er volgens hen al genoeg gedaan werd aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het college kwam daar destijds op terug, om politieke onrust te voorkomen.
"Dat is een geschiedenis die ook achter ons ligt", vertelt Henk van de Boer. Hij is voorzitter van de stichting Stolpersteine Beilen. "Wij zijn hier om de stenen te plaatsen ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit deze gemeente. Zij mogen niet vergeten worden."

Nabestaande

Elf van de zesentwintig stenen die vandaag in het dorp geplaatst worden, zijn ter nagedachtenis aan de familie Denneboom. Een bijzondere dag voor nabestaande Bertien Minco, zij weet weinig van haar familie. "Mijn oma kwam uit Beilen. Ze is in 1900 geboren en is op een gegeven moment getrouwd met mijn grootvader en heeft in Groningen de oorlog meegemaakt en veel familieleden verloren. Mijn oma heeft daar nooit over gesproken, dus over mijn familie in Beilen wist ik niks."
Voor Minco zijn de Stolpersteine een belangrijk middel om de Joodse slachtoffers te herdenken. "Het is een mooie manier om mensen ervan bewust te maken. Ik denk dat een heleboel mensen die hier wonen, niet eens weten wat hier gebeurd is, wie hier gewoond hebben. Er hebben zoveel Joden in Beilen gewoond, dat bedenk je nu niet. Na de oorlog woonden er nog maar een paar Joodse families. Dat was het."

Westerbork en Smilde

De stichting legt maandag nog vier stenen in de voormalige gemeente Westerbork. Gisteren werd een steen onthuld op oefenterrein De Haar. Volgend jaar hoopt de stichting nog Stolpersteine in de voormalige gemeente Smilde te kunnen plaatsen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.