'Kasteel in Coevorden veel belangrijker dan tot nu toe gedacht'

COEVORDEN/EELDE - Het kasteel in Coevorden was in de Middeleeuwen veel belangrijker dan we altijd dachten. Dat stelt Diana Spiekhout uit Eelde. Zij doet aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar kastelen in Noord-Nederland.
Morgen spreekt zij hierover op een historisch en archeologisch symposium over Coevorden en Zuidoost-Drenthe.

Meer met Hunebedden

"Eigenlijk weten we überhaupt weinig over Drenthe in de Middeleeuwen", zegt ze. Spiekhout denkt dat dat vooral te maken heeft met de interesse van onderzoekers. "Er zijn gewoon niet zoveel onderzoekers geïnteresseerd in dit onderwerp. Als het over Drenthe gaat, komen onderzoekers vaker uit op hunebedden."

Honderdveertig

"Je ziet er nu niet meer zoveel van", zegt Spiekhout, "maar in Noordoost-Nederland stonden zeker honderdveertig kastelen. Het kasteel in Coevorden was een van de belangrijkste kastelen."

Bisschop van Utrecht

Spiekhout legt uit dat het kasteel onder andere zo belangrijk was omdat het door de bisschop van Utrecht is gebouwd. "Hij was de hoogste kastelenbouwer en een van de eerste kastelen die hij bouwde was Kasteel Coevorden. Gedurende de volledige late Middeleeuwen was dit kasteel heel belangrijk voor de machtsverhoudingen."

Belangrijke bewoners

Op het kasteel woonden altijd machtige mensen. Eerst werd het bewoond door een erfelijke burggraaf. Hij was samen met de bisschop, en later de schout van Eelde, verantwoordelijk voor de rechtspraak. Op dat moment had de bisschop ook een residentie in een gedeelte van het kasteel. "Later is het kasteel helemaal overgenomen door de bisschop. Toen is het kasteel verder uitgebreid en verbouwd."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.