Scheepswerven Bodewes moeten naam aanpassen

MEPPEL - Scheepswerfeigenaar Thecla Bodewes mag haar achternaam niet gebruiken als naam voor haar scheepswerven. Het mag wel als ze daarbij ook haar voornaam gebruikt. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag besloten.
Thecla Bodewes is eigenaar van werven in Meppel, Hasselt, Kampen en Harlingen.

Een ver familielid heeft onder de naam Bodewes Shipyards een scheepswerf in Hoogezand, waar zeeschepen worden gebouwd. Thecla Bodewes is sinds kort eigenaar van een werf in Harlingen. Ook daar worden zeeschepen gebouwd.

Lees ook: Wie mag de naam Bodewes voor zijn scheepswerven gebruiken?

Bodewes als naam geeft verwarring
Thecla Bodewes wilde al haar werven een andere naam geven en daarvoor haar achternaam gebruiken. De werf in Meppel zou dan Bodewes Meppel gaan heten. Dit tot grote ergernis van haar familie in Martenshoek in Groningen. Dezelfde naam zou verwarring brengen.

De Groningse tak spande een kort geding aan om die naamsverandering te voorkomen. De rechter geeft ze dus voor een deel gelijk. Volgens de rechtbank is duidelijk dat ze elkaar in het vaarwater zitten en concurrent zijn van elkaar, als het gaat om de bouw van zeeschepen. Daardoor is verwarring wel degelijk mogelijk.

Thecla moet haar voornaam gebruiken
Van de rechtbank mag Thecla Bodewes haar scheepswerven wel een nieuwe naam geven, maar dan moet ze daar wel haar voornaam bij gebruiken. Scheepswerf De Kaap in Meppel krijgt dan dus de naam scheepswerf Thecla Bodewes Meppel. Thecla Bodewes had tijdens de zitting ook al voorgesteld om haar voornaam te gebruiken.

De rechter geeft Thecla Bodewes dertig dagen de tijd om de naam te verwijderen. Alleen de twee werven in Hasselt mogen de oude naam behouden. Past ze de naam niet aan, dan wordt een dwangsom opgelegd van 10.000 euro.
Deel dit artikel: