'Wij zijn gewend om het hier met elkaar te doen'

ASSEN - Ard van der Tuuk legde gisteren zijn functie neer als gedeputeerde van de provincie Drenthe. Daarmee komt een einde aan een periode van zo'n vijf jaar als gedeputeerde.

Van der Tuuk deed in de provinciale politiek ervaring op als lid van Provinciale Staten. Later werd hij ook vice-voorzitter van die Staten. Sinds 2011 was Van der Tuuk gedeputeerde. Tijdens die eerste periode had onder meer jeugdzorg, onderwijs, economie en financiën in zijn portefeuille.

Lees ook: Ard van der Tuuk stopt als gedeputeerde provincie Drenthe

Politicus van het jaar
In diezelfde ambtstermijn werd hij ook twee keer genomineerd voor de titel Drents politicus van het jaar. In 2013 greep hij naast de titel, maar een jaar later kreeg hij de prijs wel. "Wij zijn gewend om het hier met elkaar te doen. Een soort naoberschap, volgens mij ben ik zo'n type", omschreef hij zichzelf na die nominatie in 2014. Collega-gedeputeerde Henk Brink (VVD) roemde hem om zijn gedrevenheid en hart voor Drenthe. "We zijn als college heel trots op jou", zei Brink dat jaar.

De jury oordeelde dat Van der Tuuk in vier jaar tijd was gegroeid in zijn rol. Van der Tuuk werd gezien als een bruggenbouwer die zijn portefeuille goed op orde had. Bovendien zou hij in de tweede helft van zijn ambtstermijn 'werk te maken van werk', iets wat niet eenvoudig is in de provinciale politiek. Van der Tuuk kreeg dat jaar veel nominaties van niet-partijgenoten. "Het is een ontzettend grote eer", zei de 47-jarige politicus uit Schipborg toen trots.

Provinciale verkiezingen
In 2015 was Van der Tuuk lijsttrekker voor de PvdA tijdens de provinciale verkiezingen. "Ik sta voor werk en voor de toekomst van Drenthe. Ik vind het een fantastisch mooie provincie, waarin we met een geweldige groep mensen zijn", zei hij dat jaar.

De sociaaldemocraten deden niet goed tijdens die verkiezingen. De partij kreeg 30.000 stemmen minder dan vier jaar daarvoor en verloor vijf zetels. "We hebben flink op onze donder gekregen", reageerde Van der Tuuk na de uitslag.

Van der Tuuk bleef gedeputeerde, maar raakte wel verschillende dossiers kwijt in zijn portefeuille, waaronder economie. Een van de portefeuilles die hij wel hield, was financiën. Van der Tuuk kreeg bij de benoemingen van de gedeputeerden de meeste steun van de Staten. 37 van de 41 Statenleden stemden toen voor zijn herbenoeming.

Opgestapt
Nog geen jaar later is Van der Tuuk geen gedeputeerde meer. Gisteravond werd het vertrek bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het provinciehuis in Assen. De directe aanleiding is nog altijd niet duidelijk. Gedeputeerde Henk Brink zei dat er een verschil is in bestuursstijl. Wat dat verschil precies is, is niet bekend.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar noemt het vertrek triest. Wel merkte hij dat het al langer niet liep. "Natuurlijk zijn er wrijvingen, maar die heb je ook in elk gezin en op je werk", reageerde Tichelaar gisteren. "Ik heb te maken met de conclusie: ik heb één gedeputeerde minder. De PvdA gaat op zoek naar een nieuwe, omdat zij de opvatting hebben dat er geen sprake is van een politiek verschil van mening."

PvdA-Statenfractievoorzitter Roelie Goettsch liet gisteren ook weten dat de chemie tussen de vier gedeputeerden niet meer op orde te krijgen was.

Lees ook: Provinciale politiek: 'Je zag wel dat er iets niet lekker zat'

Portret van Van der Tuuk tijdens de verkiezing Drents Politicus van het Jaar in 2014
Deel dit artikel: