Restaurant stapt over op eigen vlees: 'Het wordt heel lastig om ze naar de slacht te brengen'

VALTHE - Chef-kok en mede-eigenaar Roderik Seubers van restaurant De Gaffel in Valthe heeft het er maar druk mee: Sinds dit weekend houdt hij twee drachtige wolvarkens in de tuin. De biggetjes gaat hij zelf grootbrengen om ze over ongeveer anderhalf jaar te slachten voor het vlees.

Seubers verwacht dat elke zeug rond 10 mei zo'n zeven biggen zal werpen, dus hij rekent erop dat er over een maand een stuk of zestien wolvarkens door zijn tuin lopen.

Weet wat je eet
Restaurant De Gaffel houdt de varkens zelf, zodat de dieren op een biologische manier kunnen groeien. Gasten kunnen zo zien wat er later op hun bord belandt en tegelijk verzekeren ze de dieren van een goed leven. De varkens zullen ongeveer anderhalf jaar door de achtertuin van Seubers lopen. "Het wordt nog heel lastig om ze naar de slacht te brengen", denkt hij.

Biggensterfte
Deze week maakte stichting Varkens in Nood nog bekend dat de biggensterfte bij grote varkenshouders toeneemt. Door zelf de biggen op te voeden, hoopt Seubers sterfte te voorkomen. "In de bio-industrie wordt dat allemaal opgeklopt, zodat er zo veel mogelijk vlees vanaf komt. Dat is bij deze varkens niet zo. Deze varkens zijn puur natuur. Er zit geen antibiotica in en ze zijn niet doorgefokt."

Zwaluwbuik wolvarken
Het wolvarken is bijna uitgestorven geweest, maar maakt momenteel een come-back. Zo zit er bijvoorbeeld in Zuidwolde een wolvarkenfokkerij. Er zijn verschillende soorten wolvarkens, de dieren van Seubers zijn zwaluwbuik wolvarkens. Die naam verwijst naar de witte onderkant van de varkens.

Hongaars ras
Het wolvarken wordt ook wel Mangalica of Mangalitza varken genoemd en komt oorspronkelijk uit Hongarije. Het is een kruising van verschillende spekzwijnrassen en is behaard. De jongen lijken sprekend op de jongen van het wilde zwijn met hun gestreepte vacht.
Deel dit artikel: