'Slag bij Ane van 1227 moet in breder perspectief onderzocht worden'

COEVORDEN - De beroemde Slag bij Ane in 1227, waarbij de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, werd verslagen door een Drents leger, zou helemaal opnieuw onderzocht moeten worden. En dan vooral in een breder historisch kader, waarbij de disciplines geschiedenis, archeologie en landschapsgeschiedenis gezamenlijk optrekken.
Daarvoor pleit directeur Theo Spek van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen. De hoogleraar Landschapsgeschiedenis zei dat op het eerste gezamenlijke congres van de Drents Prehistorische Vereniging (DPV) en de Drentse Historische Verening (DHV) in Coevorden.

De Poorte van Drenth

De 102-jarige DPV en de 36-jarige DHV organiseerden voor het eerst in hun bestaan een gezamenlijk congres onder de titel De Poorte van Drenth. Het was een dag over archeologie, historie en landschapsgeschiedenis.

Kruisbestuiving

Hoogleraar landschapsgeschiedenis Theo Spek hield in een bomvol Theater Hofpoort in Coevorden de openingsspeech op het congres 'De Poorte van Drenth'. Volgens Spek levert een wederzijdse kruisbestuiving van geschiedenis, archeologie en landschapsgeschiedenis veel nieuwe geschiedkundige inzichten op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl