Lyme niet altijd te herkennen door rode ring

Een teek (Rechten: pixabay.com)
Een teek (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de huiduitslag door de ziekte van Lyme niet altijd een karakteristieke 'rode ring'. Bij een op de drie mensen ontstaat juist een egaal gekleurde vlek. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een vandaag verschenen onderzoek.
Volgens de onderzoekers is zo'n vlek moeilijker te herkennen en te onderscheiden van andere aandoeningen. "Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstigere klachten kan voorkomen", aldus het RIVM. Meestal wordt de vlek groter dan 5 centimeter.
De onderzoekers analyseerden 150 foto's van een huiduitslag na een tekenbeet.
Meer tekenbeten
Elk jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Opvallend is dat afgelopen winter twee keer zoveel tekenbeten werden gemeld als in andere jaren. Dit komt waarschijnlijk door de relatief warme wintermaanden, waardoor de teken langer actief bleven.
Sluimeren
Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na zo'n beet, ofwel 25.000 mensen per jaar. Jaarlijks zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen.
Week van de Teek
De hele week is de landelijke Week van de Teek. Landschapsbeheer Drenthe vraagt bijvoorbeeld in deze week aandacht voor het voor het voorkomen en structureel controleren op tekenbeten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.