Tip Landschapsbeheer Drenthe: maak een foto van je tekenbeet

ANDEREN - Het is de Week van de Teek. Landschapsbeheer Drenthe probeert iedereen weer te waarschuwen voor het gevaar van tekenbeten.
"We hebben er al heel veel aandacht aan besteed, maar is nog steeds nodig dat mensen zichzelf controleren", legt André Efftink uit van Landschapsbeheer Drenthe. "Mensen moeten er bewust van zijn, vooral nu het weer warmer wordt buiten."

Ziekte van Lyme
Volgens Efftink zijn er elk jaar meer teken. "Gemiddeld is twintig procent van die teken besmet. De borrelia burgdorferi is sluipende bacterie, die vervelende dingendoet in het lichaam. Je kunt een rode kring krijgen als je gebeten bent, dan is het zeker dat de de ziekte van Lyme hebt. Maar als je geen kring hebt, kan je ook ziek worden. Dan moet je naar de symptomen kijken, zoals vermoeidheid, gewrichtspijn of zelfs verlammingsverschijnselen."

Lees ook: Lyme niet altijd te herkennen door rode ring

Wat moet je doen als je gebeten bent?
"Het belangrijkste is dat je de teek weghaalt. Je kunt er het beste ook een foto van maken. Want als je dan vage klachten hebt, kan je de huisarts makkelijk vertellen over de teek", adviseert Efftink.

Tekenwerende kleding
Landschapsbeheer Drenthe hoopt dat er in de toekomst meer tekenwerende kleding is. "Dat is kleding met permetrine. Dat is ooit gemaakt voor muskietennetten van het Franse leger. De broeken zijn het belangrijkste kledingstuk. Als een teek over een broek met permetrine loopt, wordt hij duizelig en begint-ie met zijn pootjes te trekken."

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 18 mei een voorlichtingsavond over teken.
Deel dit artikel: