Gesprek over toekomst Bethesda: 'We hebben allemaal hetzelfde belang'

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen (archieffoto RTV Drenthe)
Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen (archieffoto RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Blijft de afdeling Intensive Care in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen bestaan of niet? Raadsleden uit Hoogeveen en De Wolden en Statenleden van de provincie spreken daar vanavond over met het bestuur van Treant Zorggroep.
Jacob van der Heide van Gemeentebelangen Hoogeveen: "Dit gesprek vindt plaats op periodieke basis, maar het zal deze keer wel iets scherper zijn dan voorgaande keren." Volgens het Comité Actie voor Bethesda wordt het ziekenhuis in Hoogeveen stilletjes uitgekleed ten gunste van het Scheperziekenhuis in Emmen.
Eén IC-opname per week
Begin vorig jaar liet oud-bestuursvoorzitter Erik Jansson aan RTV Drenthe weten dat de IC-zorg overeind zou blijven. Maar zijn opvolger Marcel Kuin zei vorige maand in het blad Zorgvisie dat in Hoogeveen en Stadskanaal gemiddeld maar één patiënt per week binnen komt en dat is te weinig voor goede IC-zorg.
Ziekenhuis uitgekleed
Het Comité Actie voor Bethesda concludeert daaruit dat de IC-zorg in Hoogeveen uitgekleed wordt en daarmee de toekomst als volwaardig ziekenhuis op het spel staat. Volgens het actiecomité is sinds 2012 het aantal IC-opnames gestaag afgenomen van 674 per jaar naar nog maar 52 per jaar in 2015.
Afspraken uit 2014
De raadsleden in Hoogeveen zijn eerder op bezoek geweest bij het bestuur van Treant. "In november 2014 heeft de raad van bestuur ons toegezegd volwaardige zorg op locatie te zullen blijven bieden", zegt Van der Heide van Gemeentebelangen. "Als raad hebben we geen zicht hoe de zorg nu ingevuld wordt en daar willen we meer van weten."

Druk houden

Van der Heide: "We volgen het proces kritisch en proberen er als raad druk op te houden. Tot nu toe is er een afspraak, maar kunnen we er nog wel vanuit gaan dat de afspraken nog overeind blijven? Ik ben geen specialist, we gaan open de dialoog in, de vraag neerleggen en kijken wat de oplossing is."
"We hebben hetzelfde belang: volledige zorg op locatie en behoud van werkgelegenheid. Elke baan is er één, daar moeten we op inzetten", aldus Hoogeveens raadslid Van der Heide.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.