UMCG en Lifelines doen mee aan groot Europees onderzoek naar ADHD

UMCG (Rechten: Google Streetview)
UMCG (Rechten: Google Streetview)
GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) doet mee aan een groot Europees onderzoek naar ADHD.
Het is een onderzoek naar oorzaken en gevolgen van ADHD. Het doel is om zo betere behandelingen te ontwikkelen en eventueel zelfs de stoornis te voorkomen. Aan de studie doen zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen mee. Bevolkingsonderzoek LifeLines levert gegevens aan voor het Groningse deel van het onderzoek.
In kaart brengen
Onderzoeker Catharina Hartman van het UMCG is projectleider van het epidemiologisch deel van het onderzoek en coördineert vanuit Groningen de studie. "Het doel van ons deel van het grote Europese onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond." Deelnemers van LifeLines vullen een speciale vragenlijst in. De gegevens die daaruit komen, worden vergeleken met cijfers uit andere landen.
Bevolkingsonderzoek
LifeLines is een groot populatieonderzoek in de noordelijke provincies en begon in 2006. Van alle 165.000 deelnemers wordt dertig jaar lang informatie verzameld. Doel van het onderzoek is meer informatie te krijgen over gezond oud worden. Aan het onderzoek doen 45.000 Drenten mee.
Stoornis
ADHD staat voor 'Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit' en begint in de kindertijd. Er is nog weinig bekend over ADHD bij volwassenen. Volgens het UMCG gaat ADHD soms samen met andere psychiatrische problemen, zoals angsten, depressiviteit, middelenmisbruik en overgewicht. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Het UMCG wil daarom ook uitzoeken waarom het wel of niet gebeurt.
"Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot 12 jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn. Het unieke van het huidige onderzoek is dat we nu ook verder in de levensloop kunnen vastleggen hoe ADHD zich ontwikkelt", legt Hartman uit. "Zodat we hopelijk meer te weten komen hoe het ontstaan van extra problemen bij ADHD kan worden voorkomen en behandeld."
In Europa hebben meer dan 21 miljoen mensen de diagnose ADHD.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl