Mogelijk schikking tussen GHB-koning uit Roden en het Openbaar Ministerie

Jasper R. tijdens een eerdere rechtszaak (tekening: Annet Zuurveen)
Jasper R. tijdens een eerdere rechtszaak (tekening: Annet Zuurveen)
RODEN – Het Openbaar Ministerie eist ruim drie miljoen euro van de 38-jarige Jasper R. uit Roden.
Dat bedrag heeft de Rodenaar volgens het OM tussen 2008 en 2012 verdiend met de illegale handel in GBL (velgenreiniger), een bestanddeel van de harddrug GHB. Het OM eist dat R. het terugbetaalt aan de staat.
De Rodenaar is begin maart in hoger beroep tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor de GBL-handel, valsheid in geschrifte en wapenbezit. In 2012 werd hij opgepakt.

Lees ook:
Jasper R. uit Roden krijgt 2,5 jaar cel voor handel in GHB-ingrediënt

Schikking

Terwijl R. inmiddels in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad in Den Haag omdat hij zijn straf onterecht vindt, is het Openbaar Ministerie gestart met het terughalen van de drie miljoen euro. Tijdens een korte zitting bij de rechtbank in Assen, bleek uit een brief van advocaat Anno Huisman dat Jasper R. en het Openbaar Ministerie mogelijk een schikking treffen. “Wij staan daar zeker voor open”, reageert Huisman.
Schikken zou inhouden dat R. bereid is een deel van het bedrag te betalen. Maar de Deventer advocaat wil daar nog niet verder op ingaan, omdat hij nog niet alle informatie van het Openbaar Ministerie heeft ontvangen. Over het cassatieberoep in de strafzaak verwacht hij pas over een jaar duidelijkheid.

Regiezitting over vier maanden
De rechtbank bepaalde dat de zaak voor maximaal vier maanden wordt aangehouden. Eind augustus wordt een regiezitting gepland. Tot dat moment krijgen het Openbaar Ministerie en de raadsman de tijd een schikking te treffen.
Jasper R. heeft er tijdens de rechtszaak in 2013 in Assen en eerder dit jaar bij het hof in Leeuwarden nooit een geheim van gemaakt dat hij goed heeft verdiend aan de GBL-handel. Maar volgens hem was het volkomen legaal. GBL is als velgenreiniger namelijk gewoon een schoonmaakmiddel.

Handel over de hele wereld
Via meerdere websites konden klanten GBL bij R. bestellen. Vervolgens verstuurde hij de vloeistof in literflessen verpakt in dozen de hele wereld over. Naar eigen zeggen verstuurde R. zo’n 250 pakketjes per week. Op de pakketjes zette hij bewust verkeerde omschrijvingen van wat erin zat.
Hoewel R. beweert dat hij zich met zijn handel altijd buiten de drugswereld heeft willen houden, onderschepte de politie tijdens het onderzoek een mail van hem, waarin hij zichzelf omschreef als ‘de GHB-koning’. Hij werd opgepakt na tips van de FIOD en de Criminele Inlichtingen Eenheid over duizenden liters GBL die in 2012 in de haven van Rotterdam werden gevonden en waar als bestemming Roden op stond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.