'Schadevergoeding voor Libanonveteranen met PTSS'

De herdenking van de Libanon-missie afgelopen najaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
De herdenking van de Libanon-missie afgelopen najaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Libanonveteranen die tijdens hun missie PTSS (posttraumatische stressstoornis) hebben opgelopen, krijgen mogelijk een schadevergoeding van het ministerie van Defensie.
Dat bevestigt letselschadespecialist Jan-Willem Lenselink na een bericht in
. Lenselink vertegenwoordigt rond de honderd Libanonveteranen. In totaal zaten 9.000 Nederlandse militairen in Zuid-Libanon. Een groot deel van het personeel werd geleverd door het 44 Pantserinfanteriebataljon in Zuidlaren.
Advocaten en andere belangenbehartigers van de veteranen zouden door de landsadvocaat zijn benaderd om per cliënt een overzicht van de geleden schade te geven. Het totale schadebedrag kan volgens Lenselink in de miljoenen euro's lopen.

Claims

Volgens een woordvoerder van Defensie wordt nu eerst gekeken naar twintig zaken die onder de rechter zijn. Daarna komen andere claims van veteranen aan bod. Het gaat om meer dan vierhonderd claims, vooral van Libanonveteranen, maar ook van Bosniëveteranen.
Zorgplicht
De zaak rond de schadevergoedingen kwam in een stroomversnelling na een rechterlijke uitspraak in december. De Centrale Raad van Beroep concludeerde toen dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan die PTSS had opgelopen en aansprakelijk is voor de schade die de militair heeft ondervonden. Hij werd in 1980/1981 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon.
Erkenning
De Nederlandse Unifil Vereniging (NUV) is blij met de ontwikkelingen. "Het is goed dat alle individuele situaties worden bekeken en dat degene die recht heeft op hulp, die ook krijgt. Maar de erkenning is het allerbelangrijkste", zegt NUV-voorzitter Yeb-Jan Joustra.
De Nederlandse vredesmissie in Libanon liep van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwamen om.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.