Wie weet wordt deze Drent wel de hoogste baas van de internationale schaatsbond ISU

SCHAATSEN - Schaatsbestuurder Jan Dijkema is geboren en getogen in Schipborg. Hij woonde daarna nog wat jaren in Annen. "Het Drentsche Aa-gebied is het mooiste wat er is", laat hij weten.

Maar het kan zo maar zijn, dat deze 71-jarige Drent op 10 juni verkozen wordt tot president van de internationale schaatsbond ISU.

Termijn van twee jaar is te behappen
"Ik zit er niet zo op te wachten. Ik heb m'n bijdrage wel geleverd. Maar er is wel draagvlak en voor Nederland is het wel belangrijk. Het gaat nu om een termijn van twee jaar, normaal vier jaar, waardoor het nog te behappen is", verklaart Dijkema.

Op 20-jarige leeftijd vertrok Dijkema overigens uit de provincie Drenthe. Hij ging studeren in Groningen en vervolgens vertrok hij naar Twente.

Verkiezing 10 juni
De verkiezing van de nieuwe president vindt plaats op het ISU-congres dat vanaf 6 juni in Dubrovnik in Kroatië wordt gehouden. De 71-jarige Drent heeft dan in ieder geval concurrentie van een Hongaar, een Fransman en een Engelsman. Tot 25 april mogen ook andere nieuwe kandidaten zich nog aanmelden.

Wordt Dijkema de derde Nederlander?
Na 22 jaar neemt de Italiaan Ottavio Cinquanta afscheid als president van de ISU. De Nederlanders Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) gingen hem voor.

Al sinds 1994 bij de ISU
Dijkema werd in juni 1994 in de council van de ISU gekozen. In 2010 stroomde hij door naar de positie van vicevoorzitter met langebaanschaatsen als portefeuille.

Tot de verkiezing van 10 juni wil Dijkema zijn kandidatuur niet mondeling toelichten in de media.

Manifest
Samen met de KNSB heeft hij een inhoudelijk manifest opgesteld over ontwikkeling van de schaatssport, marketing en promotie en zijn visie op transparant besturen.
Deel dit artikel: