Coalitie tevreden over uitleg vertrek Van der Tuuk, maar oppositie teleurgesteld

ASSEN - De Statenfractie van de Drentse PvdA likt de wonden na een soms emotioneel debat vanmiddag in het provinciehuis. Gedeputeerde Ard van der Tuuk keert niet terug, de coalitie gaat verder en vindt dat er genoeg openheid is gegeven over het opstappen van Van der Tuuk.
"Het is natuurlijk altijd ingewikkeld in zaken waar het over mensen gaat, om wel de juiste dingen te zeggen. Maar ook bepaalde dingen niet te zeggen", stelt PvdA-Statenfractievoorzitter Roelie Goettsch. Ze zegt Van der Tuuk niet te willen beschadigen. "Het komt zelfs niet in mij op om dat te willen."

'Volwassen mensen met elkaar'

Goettsch zegt te begrijpen dat mensen duidelijkheid willen. "Dat is dus precies het dilemma in dit soort kwesties. Ik snap dat mensen zeggen: hé, hoe zit het nu precies", legt ze uit. "Aan de andere kant zijn we allemaal volwassen mensen met elkaar. Iedereen weet wat er ongeveer kan gebeuren, als karakters niet met elkaar overeenkomen." Volgens Goettsch is het vragen naar de bekende weg. "Maar ja, je wil niet beschadigen en dat is ingewikkeld in zo'n proces."
Ledenvergadering zaterdag
Zaterdag houdt de Drentse PvdA een ledenvergadering. "Ik denk dat we elkaar veel te vertellen hebben. Daar zullen we zaterdag ongetwijfeld de tijd voor nemen", aldus Goettsch. Of er na die vergadering mensen zullen opstappen, weet ze niet. "Dat zou kunnen, dat kan in principe iedereen overkomen."

Coalitiegenoot VVD

VVD-Fractievoorzitter Willemien Meeuwissen begrijpt dat het voor de PvdA een lastige week is. "Ze krijgen nogal wat voor de kiezen", zegt ze. De coalitiegenoot van de sociaaldemocraten vindt dat de partij het zorgvuldig en stap voor stap heeft afgewogen en een keuze heeft gemaakt. Ook over de uitleg van de PvdA is Meeuwissen tevreden. "Er is wel iets uitgelegd, maar niet alle details. Dat moet je ook niet willen met elkaar."
Volgens Meeuwissen heeft de PvdA meerdere kandidaten die Van der Tuuk kunnen opvolgen. "Die kan iedereen verzinnen. We hebben nog niet gehoord dat er een kandidaat is, dus dat wachten we af."

'Baart mij zorgen'

De oppositie kwam vanmiddag nog met drie moties, die geen van allen een meerderheid kregen. Voor Marianne van der Tol van D66 was de uitleg over het opstappen van Van der Tuuk te mager. "Hoe moeten we verder met elkaar? Daar hebben we het helemaal niet over gehad. Dat baart mij wel zorgen, dat hoor je ook bij andere fracties."

'Geen antwoord op vragen'

De coalitie en de oppositie lijken tegenover elkaar te staan. "Dat is wel duidelijk. Maar het was ook in het heetst van de strijd, zo gaat dat dan", vervolgt ze. "Ik vind het wel zorgelijk, want er ligt toch een soort probleem onder dat we niet goed met elkaar kunnen uitpraten. We hebben een aantal vragen gesteld, maar er werd duidelijk aangegeven: nee, we geven een verklaring en geen antwoord op uw vragen. Dat vind ik op z'n minst wel teleurstellend."
Van der Tol zegt niet te weten of het college dat doet om te voorkomen dat Van der Tuuk als mens beschadigd raakt. "Ik weet helemaal niet wat er gebeurd is. Wat wij ervan horen, is wat we vanuit de media vernemen."
Bestuursstijl
Vrijdag werd bekend dat Van der Tuuk stopte als gedeputeerde. Een verschil in bestuursstijl werd als reden gegeven. Vandaag legde VVD-gedeputeerde Henk Brink uit dat het al langer speelde. "Je kunt best eens uit elkaar lopen, maar hier was sprake van een optelsom over een langere periode", zei hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.