PvdA-Statenfractievoorzitter Goettsch: Geen druk op fractieleden, ik werk niet zo

ASSEN - "Ik heb geen druk uitgeoefend op andere fractieleden. Zo ben ik niet en zo werk ik ook niet." Dat zegt PvdA-Statenfractievoorzitter Roelie Goettsch.
Ze bestrijdt daarmee het verhaal dat zij, en ook gewestelijke partijvoorzitter Jacob Bruintjes, deze week druk hebben uitgeoefend op enkele PvdA-Statenleden die kritisch waren over hoe de partij omging met het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk.

Partijtop wilde in coalitie blijven

Drie fractieleden hadden het liefst ook uit de coalitie willen stappen, omdat hun politiek leider Ard van der Tuuk uit het college van Gedeputeerde Staten was gestapt. Maar de partijtop wilde per se in de coalitie blijven, omdat er geen politiek-inhoudelijk verschil van mening was.
Uiteindelijk kwam dinsdag na middernacht fractieleider Goettsch, na urenlang vergaderen, met het eindoordeel dat de gelederen binnen de fractie gesloten waren en dat de PvdA-fractie het erover eens was om in de coalitie blijven. Maar vandaag bleek dat er binnen de fractie toch nog wrevel bestaat over de gang van zaken.

Beschadigend

Goettsch bestrijdt dat er sprake is geweest van druk, op welke manier dan ook. "Wat nog aan de orde was, was de vraag of we als PvdA in deze coalitie wilden blijven. Opkomen voor Ard, om hem in het college te houden, daar was al lang geen sprake meer van. Want daar was niets meer aan te repareren. En een politieke aanleiding voor het vertrek van Ard, die was er niet", stelt ze.
Volgens Goettsch heeft iedereen in de extra fractievergaderingen op maandag- en dinsdagavond zijn zegje kunnen doen en ook zijn eigen oordeel kunnen vormen. "Ik vind het jammer dat dit nu gezegd wordt. Het werkt alleen maar beschadigend."

Meer verliezen

Volgens Goettsch zijn er verschillende scenario's besproken, waaronder ook als PvdA uit de coalitie stappen. "Als dat zou gebeuren, had ik daar eventueel consequenties uit getrokken. Want in het belang van de partij, moeten we ook proberen iets te bereiken. En voor de PvdA zitten er in het coalitieakkoord veel punten waar ik graag voor ga."
Volgens Goettsch zou de PvdA Drenthe nog meer verliezen, door na het vertrek van Ard van der Tuuk ook uit de coalitie te stappen. "Ard komt er niet mee terug. Dus je verliest er alleen maar meer door."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.