Drenthe krijgt wandelknooppunten: 'We hopen nog meer wandelaars te trekken'

DIEVER - Zo'n 10.000 kilometer wandelpad met elkaar verbinden, daar is het Recreatieschap Drenthe mee bezig. Want na veel andere provincies krijgt ook Drenthe een wandelnetwerk.
De gemeente De Wolden heeft al een klein wandelnetwerk liggen. Het bestrijkt een derde deel van de gemeente en alleen dat al is 250 kilometer lang. De rest van de gemeente volgt dit jaar. En daarna zijn Westerveld en Midden-Drenthe aan de beurt.

Kleine rondjes lopen

Dick Dijkstra, directeur van het Recreatieschap: "Je kunt het vergelijken met een fietsknoopuntennetwerk, alleen is het veel fijnmaziger. Je moet kleine rondjes kunnen lopen. In Drenthe wordt al heel veel gewandeld, maar we gaan het gemakkelijker maken."

Aansluiten op andere provincies

Bij het wandelnetwerk loop je van knooppunt naar knooppunt, net zoals je een fietsknooppuntenroute kunt volgen. Die knooppunten gaan ook aansluiten bij de routes die al in Overijssel en Friesland liggen. Een netwerk rond het Bargerveen gaat aansluiten op routes door het Bourtanger Moor over de grens met Duitsland.
In een werkschuur in Wijster liggen al stapels palen van gerecycled plastic klaar en ook duizenden bordjes met looprichtingen en knooppuntennummers. Deels zijn die ook bestemd voor de aanleg van een wandelnetwerk in Oost- en Weststellingwerf.

Goede investering

"In heel Drenthe kost de aanleg rond de 2,5 miljoen euro", zegt Dijkstra. "Maar wandelaars geven hier per jaar ongeveer 34 miljoen euro uit. Daarom is het een heel goede investering. En we hopen hiermee nog meer wandelaars te trekken."

Provincie betaalt een derde

De provincie steunt de aanleg en legt een derde van de aanlegkosten in de eerste drie deelnemende gemeenten op tafel. Gedeputeerde Henk Brink: "We zijn in principe bereid om een derde van de totale kosten van 2,5 miljoen euro te betalen, want we willen de vrijetijdseconomie aanjagen. En als dat bedrag beschikbaar komt, hopen we ook de laatste weifelende gemeenten over de brug te helpen."

Aanleg is must

Brink zelf is ook een frequent wandelaar. "Ik wandel elke zondag met mijn vrouw. Een wandelnetwerk heb ik daarbij nog niet nodig, want we zijn hier geboren. Maar ik denk dat de aanleg wel een must is. Wandelen is echt in en we richten het nu zo in dat je ook thuis al je route kunt bepalen. Met dat netwerk verdwaal je niet meer."
Naar verwachting is het netwerk eind 2018 of begin 2019 in heel Drenthe gerealiseerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.