Jong PvdA Drenthe komt met motie: gedeputeerde met open en benaderbare bestuursstijl

Ard van der Tuuk (links) op de persconferentie waar hij zijn gedwongen vertrek aankondigt (Rechten: archief RTVDrenthe)
Ard van der Tuuk (links) op de persconferentie waar hij zijn gedwongen vertrek aankondigt (Rechten: archief RTVDrenthe)
ASSEN - Jong PvdA Drenthe komt morgen op de extra gewestelijke PvdA-ledenvergadering in Westerbork met een motie. Ze willen niet dat de Statenfractie in haar eentje beslist over een nieuwe PvdA-gedeputeerde en ze eisen een opvolger met een open en benaderbare bestuursstijl.
Draagvlak en dialoog, dat zijn daarbij de sleutelwoorden, aldus de motie. Morgen komt de Drentse PvdA bijeen in Westerbork, waar fractie en het bestuur mogen uitleggen hoe ze hebben gehandeld rond het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk en waarom ze ervoor kiezen in de coalitie te blijven.

Kopie Ard van der Tuuk?

Met de eisen van Jong PvdA Drenthe, lijkt het profiel voor de nieuwe gedeputeerde sterk op die van de vertrokken Van der Tuuk, waarover de PvdA in Drenthe al een week in rep en roer is en intern sterk verdeeld. De open bestuursstijl van Van der Tuuk, die overal de dialoog opzocht, spreekt Jong PvdA Drenthe zeer aan.

Geen vertrouwen

Morgen wil de groep jonge socialisten met de motie vooral voorkomen dat het zoeken van een opvolger voor Van der Tuuk, alleen een zaak wordt van de Statenfractie. "Formeel is die keuze aan de fractie. Maar daar hebben we geen vertrouwen meer in. De fractie heeft verkeerd gehandeld door Ard van der Tuuk niet te steunen toen hij in de knel zat, omdat de andere gedeputeerden van hem afwilden. En de fractie heeft ook niet gewacht op een oordeel van de leden over het wel of niet blijven in de coalitie, terwijl het bestuur dat wel had gevraagd", zegt woordvoerster Marloes Oostindie van Jong PvdA Drenthe.

Kandidaat buiten fractie

De jonge PvdA'ers willen daarom dat het bestuur zich nadrukkelijk bemoeit met het opstellen van een profiel voor de vacature van gedeputeerde. Ook moet de kandidaat buiten de fractie worden gezocht.
Verder wordt de fractie in de motie opgedragen om de onderlinge verhoudingen te verbeteren en de samenwerking met het bestuur te versterken.

Meer openheid en dialoog

Jong PvdA Drenthe is een netwerk van jonge socialisten in Drenthe tot 35 jaar. Zij staan vooral voor meer openheid en meer dialoog. De groep bestaat uit zo'n vijftien PvdA' ers, onder wie ook bestuurslid Rieja Raven van het gewestelijk partijbestuur, en de provinciale Statenleden Rudolf Bosch en Peter Zwiers.

Kritisch

Deze drie zijn de afgelopen week juist heel kritisch geweest op het optreden van de partijtop rond het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk.
Zo heeft fractielid Rudolf Bosch zelfs op het punt gestaan te bedanken als provinciaal Statenlid, maar hij vindt het belangrijk om in de fractie te blijven, om ook het kritische en vernieuwende geluid te kunnen laten horen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.