Emmen zet koolmees in bij bestrijding eikenprocessierups

EMMEN - De gemeente Emmen heeft in de afgelopen maanden 120 nestkasten opgehangen om de eikenprocessierups te bestrijden. De nestkasten zijn bedoeld voor koolmezen, die de rupsen opeten.
De kasten zijn vooral opgehangen op plekken waar de laatste jaren veel nesten van de eikenprocessierups waren, zoals in het Rietplasgebied en bij Parc Sandur.

Koolmees eet de rups
Volgens de gemeente Emmen hebben de koolmezen een manier gevonden om de rups te eten. Het vogeltje veegt daarbij de brandharen van de rups af.

"De eikenprocessierups is een van de eerste rupsen die uitkomen", zegt André Prakken, opzichter Groen bij de gemeente Emmen. "Als de vogels jongen hebben, gaan ze op zoek naar voedsel. De eikenprocessierups is een makkelijke prooi voor ze."

Volgens Prakken zijn de mezen gewend geraakt aan de rups. "Het heeft gewoon met het voedselaanbod te maken. Wat aanwezig is, eet hij. Ze gaan met een hele vracht rupsen in hun snavel terug naar hun nestkast."

Controles
De gemeente gaat deze maand en in mei op verschillende plaatsen preventief spuiten. Ook gaat Emmen de komende maanden eikenbomen controleren. Wanneer er een nest gevonden wordt, schakelt de gemeente een bedrijf in dat het nest opruimt.

Brandharen schadelijk
De brandharen van de rups zijn schadelijk voor mens en dier. De haren worden bij een bedreiging afgeschoten en kunnen in de huid, ogen of luchtwegen terechtkomen. Mensen die in contact komen met de haren kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk krijgen.

Lees ook: Vijf vragen over de eikenprocessierups
Deel dit artikel: