'Adoptieprofessor moet Marcos en Admilson R. onderzoeken'

LEEUWARDEN - De advocaten van Marcos en Admilson R. willen dat er extra onderzoek komt in de zaak van de broers uit Hoogeveen.
De twee verschenen vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden voor het hoger beroep in hun strafzaak.

Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Die veroordeelde de broers tot dertig jaar gevangenisstraf. De oudste broer, Admilson, kreeg ook nog tbs met dwangverpleging.

Adoptieprofessor
Tijdens de regiezitting in Leeuwarden konden onderzoekswensen worden ingediend. Er is voorgesteld om een adoptieprofessor duidelijkheid te laten geven over de zaak. De broers zijn geadopteerd uit Brazilië. "De adoptieprofessor moet zijn licht laten schijnen over wat de adoptie van Brazilië naar Nederland met de jongens heeft gedaan", vertelt rechtbankverslaggever Jeroen Willems. Mogelijk kan hij als getuige optreden in deze zaak. Volgende week vrijdag neemt de rechtbank hierover een besluit.

Lees ook: 'Criminaliteit door adoptiekinderen terugdringen met verplichte nazorg'

Reden hoger beroep

Admilson en Marcos R. werden veroordeeld voor het doden van Berend Smit uit Dwingeloo en het vermoorden van het echtpaar Veenendaal uit Exloo. Maar volgens het Openbaar Ministerie is de dood van Berend Smit met voorbedachte rade gepleegd en zou dus sprake van moord zijn. Ook eiste het OM eerder levenslang tegen beide broers. Maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Broers aanwezig

Beide broers waren bij de zitting in Leeuwarden aanwezig. Admilson verscheen geboeid in de rechtszaal. Hij schijnt nog steeds agressief te zijn. Over zijn daden zei hij dat hij het niet heeft gedaan vanwege het geld, maar om rust te krijgen in zijn hoofd. Ook opperde Admilson opnieuw dat zijn broertje Marcos een lagere straf moet krijgen.

Marcos wilde tijdens de zitting niets inhoudelijks zeggen over de zaak, omdat het om een regiezitting gaat.