Vulkanisch gesteente verbetert landbouwopbrengsten in Veenkoloniën

Steenmeel (Rechten: archief RTV Drenthe)
Steenmeel (Rechten: archief RTV Drenthe)
2E EXLOËRMOND - Steenmeel heeft voor de landbouw in de Veenkoloniën voor meer en voor kwalitatief betere opbrengst gezorgd. Dat concluderen onderzoekers na het driejarige proefproject met steenmeelbemesting.
Steenmeel is een fijngemalen vulkanisch gesteente. Eind 2012 begon de proef met dit middel in de Veenkoloniën, in de hoop de Drents-Groningse gronden vruchtbaarder te maken.
'Verzuurd en schraal'
Volgens de onderzoekers raakte de grond in de Veenkoloniën verzuurd en schraal, onder meer door het gebruik van meststoffen. Onderzoekers hoopten dat steenmeel de natuurlijke mineralen in de bodem zou aanvullen. Steenmeel is eigenlijk een oud middel, want het werd door de Romeinen al gebruikt als bodemverbeteraar.
Acht akkerbouwers en veehouders
De proef begon op de akkers van Henk Schrör in Musselkanaal. Na eerste goede resultaten deden in totaal acht akkerbouwers en veehouders mee aan het project. Volgens de onderzoekers verbeterde de opbrengst van aardappelen, gerst, tarwe, maïs en grasland op vrijwel alle percelen, zowel kwantitatief als kwalitatief.
De onderzoekers hopen het project een vervolg te kunnen geven, zodat steenmeel breder ingezet kan worden als bodemverbeteraar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.