Comité Actie voor Bethesda stopt ermee

HOOGEVEEN - Het comité Actie Voor Bethesda stopt ermee. De actiegroep, onder leiding van Frits Kappers, zette zich onder meer in voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Is het doel van de actiegroep dan bereikt? "We hebben zowel verloren als veel bereikt. We hebben verloren als je kijkt naar wat er uit Bethesda is verdwenen. We hebben veel bereikt als je ziet welke plannen ten tijde van de petitie in 2012 op tafel lagen", vertelt Frits Kappers van het actiecomité. We hebben nog steeds grote aanwijzingen dat er wel aanbod van zorg verdwijnt uit Hoogeveen, bijvoorbeeld de IC-zorg."

Lees ook: Ziekenhuis Bethesda behoudt IC, maar op laag niveau

'Niet op een lijn'
Er zijn volgens Kappers meerdere oorzaken voor het stoppen van het comité. "We merken dat we niet meer op een lijn zitten met de huisartsen in de regio. Die gaan voor behoud van regionale zorg maar vinden de locatie ondergeschikt. Ander punt is dat ziekenhuiseigenaar Treant niet meer reageert op onze acties en zaken die we via bronnen in het ziekenhuis boven water krijgen. Ze zwijgen ons dood, we zijn geen gesprekspartner meer. Ook speelt mee dat het er op lijkt dat Treant de gemeenteraden van Hoogeveen en De Wolden overtuigd heeft dat alle zorg beschikbaar blijft in Bethesda. Het actiecomité is dus alleen komen te staan."

Lees ook: Comité Actie voor Bethesda heeft geen vertrouwen meer in raad van bestuur Treant

'Treant overtuigt de gemeenteraden'
Kappers neemt als voorbeeld de IC-kwestie. "In het hele land neemt het aantal IC-patienten af. Maar in Hoogeveen gaat dat veel harder dan gemiddeld. Van 674 in 2012 naar 262 in 2015. En heel vreemd tegen de landelijke trend in: Emmen groeit. Verdwijnt er dan wel of geen IC-zorg uit Hoogeveen naar Emmen? "Wij denken van wel maar Treant heeft de politiek kennelijk overtuigd van niet." 

Wat is er bereikt?
Kappers: "Er is in Hoogeveen nog steeds een echt ziekenhuis met bedden in plaats van een polikliniek, er is 24/7 Spoed Eisende Hulp, er is Acute Verloskunde en er is nog een IC."

Ook is het volgens hem belangrijk dat er nog steeds ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal zijn. Er lag in 2012 een advies van KPMG aan Treant: bouw  een groot centraal interventie-ziekenhuis, waarbij de andere locaties poliklinieken kunnen worden. Volgens Kappers: "de beste plek voor zo'n ziekenhuis was overigens Hoogeveen. Maar daar is de medische staf in Emmen dwars voor gaan liggen. De oud voorzitter kan de clientenraad heeft dat destijds bevestigd." 

Ook positief is volgens Kappers de komst van de mammapoli voor de behandeling van borstkanker naar Hoogeveen.

Wat volgens het actiecomité niet bereikt is: dat er geen zorg is verdwenen. "Oogheelkunde en een deel van de KNO-zorg is verdwenen, de IC-zorg is verminderd, de arts voor ouderenzorg is weer verdwenen. En voor ingewikkelde ingrepen moet je naar Emmen", zegt Kappers. Emmen heeft volgens hem nu het best uitgeruste ziekenhuis, maar ligt niet centraal voor een groot deel van de inwoners van het gebied van Treant.

Verkooppraatjes
Volgens Kappers wordt de indruk gewekt dat het Bethesda beter is geworden door de fusie met Emmen en Stadskanaal. Maar daar is hij het niet mee eens. "De waarheden van Treant zijn geen waarheden, integendeel, het zijn verkooppraatjes, maar de cijfers spreken wel duidelijke taal. Dat is natuurlijk ook de reden waarom wij geen cijfers van Treant krijgen."

Nog steeds een luis in de pels
Frits Kappers en enkele leden van het actiecomité zullen individueel als 'Bethesda Watcher' verder gaan via de Facebook-pagina Uitkijkpunt Bethesda. "Ik ga zelf als luis in de pels in ieder geval door."
Deel dit artikel: