Drenthe huisvest eind dit jaar zo'n zevenduizend asielzoekers

ASSEN - Een garantie is het niet, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, is niet van plan om Drenthe te vragen nog meer asielzoekers op te vangen.
Eind van het jaar wonen zo´n zevenduizend vluchtelingen in de provincie. Maar dan moeten wel alle plannen die er nu zijn voor asielzoekerscentra zijn uitgevoerd.

Azc Assen

Deze week opende in Assen een voorlopig azc waar zo´n 475 mensen een plek krijgen. Zij komen uiteindelijk te wonen in het voormalige kantoor van de NAM. Duizend in totaal. Maar dat gebouw wordt op dit moment nog verbouwd.

Drenthe doet flink z'n best

De provincie en het COA maakten eerder al afspraken over het aantal opvangplekken. Die worden nu, met of zonder protest, gerealiseerd. In Assen komen er zo´n duizend, in Meppel en Echten enkele honderden en in Gieten hetzelfde aantal. Regiomanager Henk Wolthof van het COA: "We zitten nu zo rond de 3.500. Er komen een kleine 4.000 bij. En dat vind ik voor Drenthe een fantastisch aantal als je dit vergelijkt met de rest van Nederland."

Opvanglocaties opgeheven

Op de vraag of dit het is en er niet nog een vraag komt voor vestiging van asielzoekers wil Wolthof niet honderd procent nee zeggen. "Als elke provincie zou doen wat het noorden doet, dan leveren wij zo'n 25.000 bedden. We hebben vier units in Nederland als COA. Dan zouden we voorlopig vooruit kunnen."
Toch is er nog een probleem voor het COA. "We zijn in het zuiden veel recreatieparken kwijt geraakt vanwege het seizoen. We verliezen zeventienduizend plekken. In theorie zouden lege plekken in Drenthe door deze mensen opgevuld kunnen worden".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.