Tegenstanders windmolens in Den Haag: Het was een nuttige dag

NIEUW-BUINEN - Afgevaardigden van de actiegroepen Platform Storm, Tegenwind Veenkoloniën en WindNEE kijken terug op een nuttige dag in Den Haag. Ze waren in de Hofstad om de komst van windmolens naar de Veenkoloniën tegen te houden.
Ze overhandigden bijna vierduizend handtekeningen van tegenstanders aan SP-Kamerlid Eric Smaling en spraken met directeur Energie en Omgeving Meindert Smallenbroek van Economische Zaken. "Het was denk ik wel een nuttige dag", zegt bestuurslid Ineke Schreuder van Platform Storm. "We hadden een goede reis, geen files en zo. En we hebben een toch best wel lang gesprek gehad met meneer Smallenbroek."
Eiffeltorens
De afgevaardigden hebben de directeur hun bezwaren tegen windmolens nogmaals voor de voeten geworpen. "We hebben duidelijk gemaakt dat het gewoon niet kan; windenergie vlakbij mensen, in en tussen dorpen. En dat ons leefgenot, onze gezondheid en de leefomgeving ernstig zal worden aangetast door vijftig trillende, zwiepende en 's nachts rood knipperende eiffeltorens."
Doorgaan
Maar de afgevaardigden kregen nul op het rekest. "Zij houden vast aan 'wind moet'. Zij zitten natuurlijk ook aan de lijntjes van minister Kamp." De vraag dringt zich op of het nog zin heeft, het vechten tegen de molens. "Wij gaan gewoon door", zegt Schreuder. "Ik ben niet een type dat zich laat ontmoedigen. Als je je stil houdt, weet je zeker dat de plannen doorgezet worden. Ik probeer zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat dit niet kan, de hele buurt gaat naar de haaien."
Vervelende mensen
Die boodschap dringt niet echt door in bestuurlijk Den Haag, merkt Schreuder. "Zij doen gewoon hun werk en houden zich aan instanties en dergelijke, en je krijgt soms een beetje de indruk dat ze het maar vervelend vinden dat er ook nog mensen wonen. Zij wonen daar in het verre Den Haag. We liepen naar het kantoor en toen vroeg meneer Smallenbroek of we een goede reis hadden gehad. En ik zei: 'Ja hoor, goede reis gehad vanuit het hoge Noorden'. En toen zei hij: 'Ho, ho'. Hij had dan in Groningen gestudeerd en vond het een geweldige stad. Ja dat is allemaal heel fijn, maar hij zit nu wel weer in het westen."
Time-out
De bijna vierduizend bezwaren van mede-tegenstanders overhandigden de afgevaardigden aan SP-Kamerlid Eric Smaling, die ze gaat delen met de rest van de vaste kamercommissie. "Hij gaat het natuurlijk ernstig doorlezen, want hij staat net als wij voor een zonnepark in plaats van een windpark. Wij hopen nu op een time-out, zodat het zonneplan verder onderzocht kan worden. Maar volgens Smallenbroek gaat het gewoon door. In september zullen ze een uitspraak doen en aan de hand daarvan kunnen wij naar de Raad van State stappen. Dat zullen we zeker doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.