Geheime Neanderthalervindplaats bij Assen levert bijzondere bodemschatten op

ASSEN - Steeds meer bijzondere vondsten worden er gedaan in de Neanderthalervindplaats bij Assen. De locatie van het stuk grond wordt nog steeds geheim gehouden, om alle schatten veilig te kunnen bergen.
Die schatten, dat zijn vooral bewerkte vuurstenen. "Maar soms vinden we ook mooie werktuigen, zoals vuistbijlen die gebruikt zijn om dieren mee te slachten", zegt archeoloog Marcel Niekus, die onderzoek doet bij de plek
. "We vinden ook stukken die minder mooi zijn, maar veel informatie bevatten. Die vertellen hoe de Neanderthaler zijn stenen heeft bewerkt, waar hij ze vandaan heeft gehaald en of er kinderen aan gewerkt hebben."
Depot in Nuis
De gevonden voorwerpen worden door de onderzoekers beschreven en gefotografeerd. Vervolgens gaan de vondsten naar een depot in het Groningse dorp Nuis, waar ze te bezichtigen zijn. De onderzoekers zijn nog in overleg om een grotere expositie op te zetten.
Jachtbuit
Het onderzoek is nog niet klaar. "We zouden heel graag in het dal bij de vindplaats resten vinden van een jachtbuit. Dierlijke botten. Daar gaan we de komende jaren meer onderzoek naar doen."

Locatie blijft geheim

De vindplaats zal al die tijd nog geheim blijven. "Zolang het onderzoek loopt houden we de locatie onder de pet, zodat we ongestoord ons werk kunnen doen", aldus Niekus.