Nabestaande Bertien Minco: Leggen van Stolpersteine is een begin

BEILEN - Een bijzondere dag twee weken geleden voor nabestaande Bertien Minco uit Amsterdam. Onder meer voor haar familie werden Stolpersteine in de gemeente Midden-Drenthe neergelegd.
Stolpersteine zijn stenen die neergelegd worden voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

'Over mijn familie in Beilen wist ik niks'

Voor Minco is dit een nieuwe stap in het herdenken van haar omgekomen familie, waar ze bijna niks van weet. "Mijn oma kwam uit Beilen. Ze is in 1900 geboren en is op een gegeven moment getrouwd met mijn grootvader en heeft in Groningen de oorlog meegemaakt en veel familieleden verloren. Mijn oma heeft daar nooit over gesproken, dus over mijn familie in Beilen wist ik niks. Het er niet over praten gebeurde best wel vaak, dat heb ik ook veel van lotgenoten gehoord. Wij als kinderen trokken wel aan de touwtjes om beetje bij beetje kruimeltjes informatie te krijgen. Het was een moeilijk gesprek voor hen en voor ons."

Liever niet op reis

Over de geschiedenis van haar zwijgende familie schreef de Amsterdamse nabestaande een roman, met als titel Liever niet op reis. "Ik vind het heel erg belangrijk om erover te praten. Zelf wil ik graag verbinding met de verschrikkelijke geschiedenis, maar ook met de mooie geschiedenis voor de oorlog. De schoonheid van die grote familie Denneboom, die vier textielzaken in de Brinkstraat had, is door de oorlog verwoest. Vier broers hadden hier allemaal zo'n winkel. Dat is toch waanzinnig?", aldus Minco.

'Dat is een begin'

"Het mooie van de Stolpersteine is dat het te zien is in het straatbeeld. Je struikelt er bijna over en je schrikt. Je denkt: 'Hé, wat is dit?' Je ziet een naam en dan weet je het", vervolgt de nabestaande van familie Denneboom. "Vaak staat er Auschwitz of Sobibor bij en wanneer diegene geboren en gestorven is. 'Goh, wat erg...' denk je dan en dat is een begin."
Bekijk hieronder een reportage over het leggen van Stolpersteine in Beilen, waarin Bertien Minco een toespraak voor haar familie hield:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.