Frank Westerman kijkt in nieuw boek terug op treinkapingen in Drenthe

ASSEN - Het nieuwste boek 'Een woord, een woord' van schrijver Frank Westerman is verschenen. Hij neemt de lezer mee naar de Molukse treinkapingen in de jaren 70 en hoe hij die beleefde.
Westerman werd geboren in Emmen en groeide op in Assen. Als 12-jarige jongen beleefde hij de Molukse acties van dichtbij. "In Assen-Oost zat de BBE-bunker, van de bijzondere bijstandseenheid. Van daaruit werd onderhandeld met de kapers in de trein bij De Punt en de gijzelnemers in de school. In het veldje ernaast hadden wij gymnastiek en even verderop zaten we op school", vertelt Westerman op Radio Drenthe.
Naast het sportveld
"De boel was afgezet met linten, hekken en prikkeldraad. Dat heeft heel lang geduurd. Het was spannend, maar werd ook veel grimmiger", aldus Westerman. "Drie weken lang waren er ook buitenlandse journalisten die een sigaretje rookten onder de lantaarnpaal. Die hingen rond bij het perscentrum dat in de kerk was. Wij woonden in die straat."
Grimmig
Zaterdagochtend 11 juni 1977 werden de trein en de school bestormd. "Toen het echt mis ging op het laatst met de bestorming, toen werd heel Noord-Drenthe wakker van de Starfighters. Toen stond er ook een een pantserwagen in de straat om de boel af te zetten, met een mitrailleur op een driepoot. Het was heel grimmig", denkt Westerman terug.
In het boek Een woord, een woord wordt terrorisme in alle gedaanten behandeld, van de acties van de RAF tot de Tsjetsjeense terreurdaden in Rusland en het moslimterrorisme van vandaag de dag. "Hebben we een weerwoord tegen terreur nu? Hoe werd er in de jaren 70 gereageerd en nu?", legt Westerman uit.
Het boek Een woord, een woord is uitgegeven door De Bezige Bij.

Het hele gesprek met Frank Westerman is zondag om 14.00 uur te horen in Drenthe Toen op Radio Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.