Ondernemer switcht van feestartikelen naar wiet: zeven maanden cel

ASSEN/TYNAARLO – Een 50-jarige man uit Warffum verdwijnt voor vier maanden achter slot en grendel omdat hij op grote schaal hennep heeft gekweekt. De rechter in Assen legde hem vandaag zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk op. In oktober 2014 vond de politie in zijn bedrijfspand in Tynaarlo ruim tweeduizend plantjes en vijftien kilo geoogste wiet.
De man huurde eerder dat jaar een bedrijfspand in Tynaarlo met de bedoeling om een groothandel in feestartikelen te beginnen. Maar toen zijn financier en compagnon er met de oppas van zijn kinderen vandoor ging naar Thailand, kwam de Groninger in grote financiële problemen. 

Hennepkwekerij
Uit pure wanhoop leende hij 50.000 euro bij elkaar en begon een grote hennepkwekerij. In krantenartikelen had hij gelezen dat met die handel veel geld te verdienen is. Met de opbrengst hoopte de man zijn huurcontract af te kopen en gemaakte bedrijfsschulden terug te betalen. De stroom voor de wietkwekerij tapte hij illegaal af.

'Naïef'
De rechter vroeg waarom de man het geleende geld niet in zijn tanende bedrijf stak. Die meende met de wietteelt in één klap uit de schulden te zijn. "Achteraf bijzonder naïef van mij." Hij zit inmiddels diep in de schulden en midden in een echtscheiding met zijn vrouw.

Leed
Veel oog voor het leed van de Groninger had de rechter niet. Hij vond dat de man zakelijk en berekenend te werk was gegaan. "Dat u vervolgens loopt te schermen met de gevolgen voor u en uw gezin, gaat me te ver."
Deel dit artikel: